Známý šéfkuchař se potýká s tím, že vzhled jeho tváře poznamenala vzácná forma atopického ekzému. S nepřízní osudu se dokázal vyrovnat díky své povaze i lásce k profesi, která je pro něj zároveň koníčkem (2012). Připravili: M. Vojtková, J. Kačer a M. Elšíková

Gastronomický mág Roman Vaněk je zakladatelem Pražského kulinářského institutu, porotce gastronomických soutěží, vydavatel kuchařek a cestopisů o kulinářství a také učitel kursů vaření. Přitom jídlo a záležitosti kolem gastronomie byly léta pouze jeho koníčkem. V jeho případě se ale prokázalo, že to, co člověk dělá s láskou, je nejlepší volba. Součástí jeho profese je a bylo i veřejné vystupování. To mu ale ztěžuje vzácný typ atopického ekzému, který poznamenal vzhled jeho tváře. Se stejnou zarputilostí, s jakou se věnuje práci, se popral i s nepřízní osudu. “Mám dojem, že lidi v mém okolí se mě naučili brát takového, jaký jsem,“ říká. „A to je důležité. Nic jiného neřeším. A jestli to řeší někdo jiný za mě, je to jeho věc. Já s tím čas rozhodně ztrácet nebudu!“ Průvodkyní jeho životním příběhem je redaktorka Margareta Vojtková.

Roman Vaněk
šéfkuchař

Roman Vaněk


Stopáž26 minut
Rok výroby 2012
 ST
ŽánrDokument