Vína s chutí historie

Cabernet Moravia

Tento kříženec Zweigeltrebe a Cabernet Franc byl vyšlechtěn na Moravě Lubomírem Glosem.

Nejčastější výskyt Cabernetu Moravia bychom zaznamenali ve velkopavlovické a slovácké vinařské oblasti, kde jsou také pro jeho pěstování nejvhodnější podmínky. Odrůda vyžaduje velké teplo, ale na půdu neklade příliš vysoké nároky, nejlépe si vystačí s půdou chudší a sušší. Je citlivý zejména na plíseň révovou, méně odolný je vůči houbovým chorobám a nízké teploty zvládá středně.

Pokud je víno dostatečně vyzrálé a technika jeho zpracování dobře zvládnuta, tak se plná láhev tmavě granátového vína s označením „CM“ řadí k nejkvalitnějším moravským červeným vínům. Ve své vůni nese tón černého rybízu, stejně tak i v chuti, kde je doplněn svůdným višňovým, či marmeládovým aroma. Podáváme je k masitým pokrmům s kořeněnými omáčkami, uzeným masům, nebo tučným sýrům.

Přejít na obsah dílu