Moravští vinaři zdokonalují tradiční odrůdy révy, aby i červená vína obstála ve srovnání se zahraničím. Jedním z podařených pokusů, jak se o tom přesvědčí Václav Žmolík, je André. Režie J. Těšitel

Výprava za poznáním vína začíná překvapivě v Brně na Zelném trhu. Ve vstupní hale Moravského zemského muzea je totiž umístěna nenápadná pamětní deska, která připomíná odkaz významného přírodovědce počátku 19. století: Christiana Karla André. Na paměť tohoto šlechtitele ovocných stromů a vinné révy bylo pojmenováno i nevšední moravské víno. Václav Žmolík po jeho vůních a chutích pátrá nejprve v Hustopečích a Velkých Bílovicích, aby posléze zavítal do oblasti tzv. Modrých hor. Malebná, mírně zvlněná krajina mezi obcemi Vrbice, Bořetice, Němčičky a dalšími je ideálním turistickým cílem: turistické značky, cyklostezky a rozhledny lákají k výletům. Během dvoudenního putování Václav okusí vzorky od malých i velkých vinařů, zavítá i na vinici ve Velkých Pavlovicích, kde se André narodilo, ale nezůstane jenom u degustací. Např. úval řeky Trkmanky vybízí k úvahám o katastrofálním suchu, proti němuž místní bojují budováním mokřadů v místech, kde kdysi leželo největší moravské jezero – dnes bohužel vysušené.

Vína s chutí historie

André

Křízenec Frankovky a Svatovavřineckého je nazván na počest německého přírodovědce a pedagoga Ch. K. Andrého, který v Brně založil první spolek pro šlechtění ovoce na světě. » Číst více

Stopáž26 minut
Rok výroby 2017
 P ST AD HD
ŽánrDokument