Rulandské modré
Jedná se o starobylou francouzskou odrůdu, kterou nejspíš začali, na území dnešního Burgunska, pěstovat Římané. Předpokládá se, že první zmínky o této odrůdě se objevují v básni pocházející z 1. století.
Víno je též jednou ze tří odrůd, ze kterých se může vyrábět šampaňské v oblasti Champagne. Na pěstování má skutečně vysoké požadavky. Půda musí být teplá, štěrkovitá a vzdušná, hlinitopísčitá. Čím starší si víno rozděláte, tím méně do sklenky nalévejte, aby se mohlo víno dostatečně provzdušnit.
Už zvláštní bledě rubínové zabarvení spolu s neodolatelnou hořkomandlovou, až jemně ovocnou vůní, navnadí na velmi bohatou chuť. Ostružiny, lesní jahody, švestky a třešně černé, jako noční obloha mohou být jen drobným výčtem toho, co nám může chuť „RM“ připomínat. Mladší vína nejlépe ladí s houbami, nadívanou drůbeží, zvěřinou či s jiným tmavým masem, ale hodí se ke všem druhům sýrů. Oproti tomu archivní vína doporučujeme vychutnávat bez pokrmů.