Vína s chutí historie

Pálava

Už název této odrůdy napovídá, že vznikla na Jižní Moravě, kde jsou také pro její pěstování ideální podmínky.

Jedná se o křížence odrůd Tramín červený a Müller Thrugau, jehož autorem byl v 50. letech minulého století Ing. Josef Veverka, který vyšlechtil například i odrůdu Aurelius. Na pěstování má vysoké potřeby. Obdobně, jako Tramín červený, vyžaduje Pálava pevnou, hlubokou a patřičně vlhkou, ale zároveň teplou, půdu. Nejčastěji ji najdete v podoblasti poblíž Mikulova a Znojma, tato odrůda má ovšem rostoucí tendenci a oblibu, proto ji můžete pod zkratkou „Pa“ najít třeba i v Malokarpatské vinohradské oblasti na Slovensku.

Pokud máte v úmyslu otevřít si dnes večer láhev této zlatavě žluté odrůdy, zaměřte se na jemnou vůni připomínající vanilku, muškát či mandarinku. Tyto vjemy najdeme i v chuti, která by mohla připomínat Tramín, ovšem Pálava je chutí plnější a jemněji harmonická. K vínu nejlépe pasují silněji kořeněná jídla, paštiky, popřípadě kozí, nebo ovčí sýr s olivami.

Přejít na obsah dílu