Pallotte cacio e uova

Sýrovovaječné koule z Abruzza
4 porce
200 g – několik plátků staršího italského bílého chleba
75 g šalotka nebo jarní cibulka
250 g passata di pomodoro
150 g sýra rigatino abruzzese nebo pecorina (zhruba 6 měsíců zralého)
3 vejce
3 snítky hladkolisté petrželky
3 snítky bazalky
2 stroužky česneku
100 ml mléka
750 l arašídového oleje na smažení, případně řepkového
olivový olej extra vergine
sůl a pepř
Na pánvi rozehřejeme olivový olej a orestujeme cibuli nakrájenou na malé kostičky. Mezitím ze staršího italského bílého chleba okrájíme kůrku a střídku nakrájíme na centimetrové kostičky. Na lehce opraženou cibuli hodíme 2 rozmáčknuté stroužky česneku a přidáme rajčatovou passatu. Do větší mísy přendáme pokrájený chleba, zalijeme mlékem a začneme rukama hníst. Následně přidáme 3 rozšlehaná vejce, nastrouhaný sýr a najemno pokrájené lístky bazalky a petrželky. Těsto hezky prohněteme, aby se složky rovnoměrně propojily a vytvoříme kuličky velké asi jako pingpongový míček. Ty následně fritujeme v rozpáleném oleji na 175 °C do nazlátlé barvy. Vyjmeme z oleje, odkapeme na ubrousku a přendáme do omáčky, kde ještě pár minut prohřejeme. Z omáčky vyndáme česnekové stroužky a pokrm servírujeme nejlépe s čerstvým bílým italským chlebem a vínem z regionu Abruzzo, tedy buď bílé odrůdy Trebbiano či Pecorino, případně místní růžové Cerasuolo.
Ohodnoťte tento recept: