Tortelli verdi alle pere fatti in casa


Domácí zelené tortelli s hruškami
4 porce
Na tortelli
400 g hladké mouky
1 vejce
30 g čerstvé hladkolisté petržele
60 g čerstvého listového špenátu
2 lžíce nakrájené pažitky
100 ml vody
½ lžičky soli
Na náplň
125 g sýra Puzzone di Moena
¼ litru plnotučného mléka
25 g hladké mouky
Na ozdobení
16 plátků čerstvých hrušek odrůdy Kaiser
50 g cukru krupice
hřebíček, skořice
pěna vyšlehaná ze syrovátky
hráškové výhonky
Těsto na tortelli si připravíme rozmixováním očištěného špenátu, pažitky a petrželky a vody na velmi jemno. V míse promícháme mouku, sůl, vejce, přidáme zelenou směs z mixéru a těsto dobře prohněteme nebo propracujeme v kuchyňském robotu. Zabalíme do fólie a necháme odpočinout alespoň 1 hodinu. Možno ale připravit den předem a nechat odležet v lednici.
Po vyndání z lednice těsto vyválíme strojkem nebo na pomoučeném vále na 1,5 mm tenké plátky a sklenicí nebo vykrajovátkem uděláme 8 cm průměr kolečka.
Doprostřed každého z nich dáme asi lžičku náplně, kterou připravíme smícháním najemno nastrouhaného sýra Puzzone, mléka a hladké mouky.
Každé kolečko s náplní přeložíme na půlku, zlehka přimáčkneme, aby se kraje spojily, oba cípy spojíme k sobě, čímž vznikne typický tvar tortel. Dáme vařit do vroucí vody na 3 minuty.
V pánvi rozehřejeme máslo, tortelli přendáme do pánve a lehce zarestujeme.
Napěníme syrovátku.
Ochutíme plátky z oloupaných hrušek zbavených jadérek na sílu asi ½ cm, které si na pánvičce lehce zarestujeme s cukrem, hřebíčkem a skořicí.
Tortelli servírujeme na talíře, ozdobíme plátky hrušek, pěnou ze syrovátky a výhonkem hrášku.
Ohodnoťte tento recept: