Maso

Polpette al sugo di pomodoro di Emanuele Ridi

Masové kuličky v rajčatové omáčce podle Emanuela Ridiho

4 porce (hlavní chod)

Na masové kuličky:

750 g mletého hovězího a vepřového masa (půl na půl)
1 hrst hladkolisté petržele
100 g kostiček staršího bílého italského chleba
1,5 dcl mléka
1 vejce
150 g sýra caciocavallo
200 g strouhanky
olivový olej extra vergine
sůl, čerstvě mletý pepř

Na omáčku:

1 kg rajčat, nejlépe odrůdy Fiaschetto
½ středně velké žluté cibule
2 stroužky česneku
10 listů čerstvé bazalky
olivový olej extra vergine
sůl, čerstvě mletý pepř

Nejprve si vytvoříme omáčku z oloupaných spařených rajčátek, která nakrojíme na kříž, spaříme asi 1 minutu ve vroucí vodě, následně zchladíme ve studené vodě či vodě s ledem a oloupeme.

Na velké pánvi rozehřejeme olivový olej, na něj vložíme celé česnekové stroužky, najemno nakrájenou cibulku a vše lehce zarestujeme. Následně vložíme celá oloupaná rajčátka a restujeme. Po čase odstraníme česnek, rajčátka vařečkou rozmáčkneme a dále dusíme asi 30 minut. V průběhu dušení přidáme celé lístky bazalky. Rajčata následně rozmixujeme tyčovým mixérem.

Během vaření omáčky si připravíme masové kuličky. Bílý chléb pokrájíme i s kůrkou na kostičky, namočíme v mléce a přebytečné mléko vymačkáme. Do mísy s chlebem přidáme maso, najemno nakrájenou petrželku a nastrouhaný sýr. Těsto dobře rukama propracujeme a dlaněmi vytvoříme masové kuličky velikosti pingpongového míčku. Ty obalíme ve strouhance a krátce ze všech stran orestujeme na olivovém oleji dozlatova. Pak masové kuličky přendáme do rajčatové omáčky a v omáčce podusíme dalších 10 minut. Můžeme podlít trochou vody. Při servírování posypeme trochou strouhaného sýra caciocavallo a pokapeme olivovým olejem.

Ohodnoťte tento recept: 

5 hlasů

Další recepty Celý díl