La „pignata“ di pecora e di verdure alla Materana di Franco Stano


Pastýřský hrnec z Matery s jehněčím masem a zeleninou podle Franca Stana
2 porce
400 g ořezu z ovčího masa (hřbet, plecko, kýta, raději prorostlejší, může být s kostí)
1 menší bílá cibule a divoké italské cibulky „lampascione“
1 větší brambor
20 tenkých koleček paprikové klobásy
8 cherry rajčátek
100 g čerstvé divoké čekanky „cicoria“, lze nahradit listy pampelišky, mangoldem či planou řepicí
„cime di rapa“
80 g ovčího sýra pecorino
2 čajové lžičky semínek divokého fenyklu
olivový olej extra vergine
sůl, čerstvě mletý pepř
Na poklici z těsta (těsto na pizzu)
100 g hladké mouky, ideálně semola
voda
droždí
sůl
Na vaření použijeme kameninový zapékací hrnec. Do hrnce nasucho rozložíme maso a osolíme. Na maso postupně vrstvíme další suroviny – cibuli pokrájenou na měsíčky, divoké cibulky, na kostky nakrájený sýr ovčí pecorino i s kůrou, na půlky pokrájená cherry rajčátka, oloupanou a na kostky pokrájenou bramboru, čerstvé listy divoké čekanky cicoria, mangoldu, řepice či pampelišky. V hrnci zlehka upěchujeme, dosolíme, opepříme a přidáme i semínka divokého fenyklu. Podlijeme asi 2 dcl vody.
Pečeme ve vyhřáté troubě 180°C po dobu 3 hodin pod běžnou poklicí. Posledních 15 minut
vyměníme hliněnou poklici za poklici z těsta. Těsto položíme na hrnec, po okrajích přimáčkneme po celém obvodu k hrnci tak, aby těsto dobře přilnulo a z hrnce neutíkala pára. Po dopečení a vyjmutí z trouby nejprve rozřízneme upečenou pokličku a servírujeme naběračkou do hlubokých talířů.
Ohodnoťte tento recept: