Jak oškubat slepici
Drůbež škubeme vždy od hlavy směrem k ocasu. Jednou rukou (levou) kůži mírně natahujeme a druhou (pravou) pírka uchopíme a silou vytrhneme. Drůbež co nejdříve po zabití a vykrvení chytneme za nohy (pařáty), nakrátko ponoříme do studené vody a následně spařujeme ve vodě o teplotě cca 60-70°C a to po dobu cca 2-3 minut. Nejlépe po celou dobu drůbeží ve vodě pohybujeme, aby se spařila rovnoměrně a nezůstala nám suchá a nespařená místa například pod zplihlými křídly a podobně.

Z pořadu Malá farma
Začneme většinou osekáním drůbeže o v české kuchyni nepoužívané části, tedy zejména odsekneme hlavu co nejblíže u krku, pařáty pod stehenním kloubem (pokud pařáty neodsekáváme, ale jen odřezáváme nožem, tak se často odstraňují až přímo v půlce kloubu) a u velké, hlavně vodní drůbeže se někdy odsekává u kus křídel v kloubu.
Pařáty se po velmi pečlivém očištění a opláchnutí dají použít i do vývaru a na polévku.
Poté se doporučuje rozříznutí krku po celé jeho délce na hřbetní straně, uvolníme ji a shrneme až co nejblíže k trupu. Následně oddělíme a podvážeme jícen (aby nevytékali zbytky z volete) a společně s hrtanem oddělíme od kůže a zbytku krku. Krk následně odřízneme co nejtěsněji od zbytku trupu.
Kůži kolem řitního kroužku obřežeme, povytáhneme a následně podvážeme. Malý váček uložený přímo pod řitním otvorem odřízneme. Opatrně směrem od řiti k prsní kosti rozřízneme kůži tak, aby nedošlo k poškození střev! Pak uvolníme vole a prstem v krčním otvoru uvolníme jícen, chřtán a srdce a vsuneme je dovnitř trupu. Břišním otvorem vsuneme ruku dovnitř tělní dutiny a postupně uvolňujeme a přetrháme blány přidržující vnitřnosti u tělních stěn. Nahmatáme konec jícnu s voletem a opatrně všechny vnitřnosti včetně srdce a jater vyjmeme z tělní dutiny. Po vyjmutí oddělíme játra a žaludek. Z jater odstraníme žluč i s případným nazelenalým kouskem jater. Žaludek nařízneme v místě duhového zabarvení a celý obsah i se zbytky potravy vyloupneme, pak sloupneme (či oškrábeme) vnitřní sliznici. Odřízneme srdce, vytlačíme z něho krev, případně propláchneme vlažnou vodou a osušíme jej. Odřízneme ještě ledvinky, plíce (jsou v hlubších rýhách mezi žebry) a případně varlata.
Střeva, vole, hrtan, zbytky blan a případně vaječníky a vejcovody vyhodíme.
Před zahájením další tepelné úpravy drůbež znovu pečlivě omyjeme, zejména vnitřek tělní dutiny.