O projektu

Barokní srdce Evropy nepopisuje barokní památky způsobem, jakým jsme u podobných témat zvyklí. Nepoučuje, nesupluje školní osnovy; chce ukázat baroko jako epochu, která je i dnes živá, protože nese mnoho důležitých zpráv a myšlenek, poznání, která jsou platná napříč věky.

Seriál se natáčel po dobu tří let nejen ve všech krajích České republiky, ale také na mnoha zajímavých lokacích po celé Evropě. Diváci mají možnost srovnání českého baroka s italským, rakouským, německým, portugalským, španělským či francouzským, ale i ruským či estonským.

Velké množství časosběrných a leteckých záběrů pomůže divákům proniknout k baroku tak, jak to doposud nebylo možné. Odkryje se důvtip architektů, osvícenství šlechticů i šikovnost prostých venkovanů.

Štáb za barokními památkami najezdil desítky tisíc kilometrů a během 242 natáčecích dní pořídil stovky hodin materiálu.

O baroku

Představte si barokní krajinu jako gramofonovou desku. Starou, hodně poškrábanou a všelijak pokroucenou. Na některých místech má své drážky už úplně vyhlazené, ale jinde pořád ještě umí hrát. Stačí do ní vstoupit a otevřít oči a mysl. Pokud natrefíte na starou barokní cestu, nepochybně ji poznáte – alespoň pocitem, který se vás zmocní. Baroko totiž skutečně vypráví, je to komunikační most s těmi, kdo v naší krajině žili před dvěma sty či třemi sty padesáti lety. Jejich poznání, vetknuté do řádu barokních os, zakleté do bezpočtu odkazů, symbolů a znamení, je pro nás i dnes nesmírně důležité.

Seriál Barokní srdce Evropy se tohle poznání snaží pojmenovat, vyjádřit a sdílet.

Česká republika je obecně velmi bohatá na historické památky. Baroko v naší krajině utvořilo téměř souvislou kulturní vrstvu, ze které se dochovalo dost na to, abychom si u nás i dnes mohli připadat jako v krajině barokní – alespoň někde.