Chat

host

Barbora Charvátová

Sirupy

Záznam chatu ze středy 9. září 2020

ANTIMONY: „Z čeho by se sirup neměl vyrábět?“

Barbora Charvátová: „Dobrý den, sirup by se určitě neměl vyrábět z potravin, které nejsou jedlé, nebo nejsou vhodné k dlouhodobému uchovávání a rychle se kazí. Důležité je i to, aby použitá surovina pro výrobu sirupu byla pro něj opravdu využitelná, aby umlěla pustit svou šťávu či chuť. Fantazii se však meze nekladou a i mnoho potravin, které za studena jedlé nejsou (např. plody černého bezu či jeřabiny), se po tepelné úpravě dají na sirup využít. Pokud si nejste jistá/ý tím, které suroviny využít, doporučuji se odrazit od nabídky klasických sirupů v obchodě, kde najdete širokou nabídku a můžete ji využít jako inspiraci. Hezký den, Barbora.“

SK: „Jaká je přesná definice sirupu?“

Barbora Charvátová: „Dobrý den, neumím zpaměti disktovat definice z příruček, ale v mých očích je sirup tekutina, která má v sobě vylouhovanou hodnotu vstupní suroviny, konzervovaná a zahuštěná tak, aby se při nalévání pomalu táhla. Někdo vnímá sirup jako to, co si dělá v rámci pitného režimu jako šťávu, někdo k sirupu přistupuje jako k léčivu a využívá blahodárných účinků jeho složek např. při nachlazení či jiných zdravotních obtížích. Pro mě jsou přijatelné oba úhly pohledu. Hezký den, Barbora.“

Eva A.: „Drzim palce... Koukame i a Natálkou“

Barbora Charvátová: „Evi děkuji, obě vás pozdravuji. :) Barbora“

DAYD: „Z čeho všeho se dá sirup vyrobit?“

Barbora Charvátová: „Dobrý den, těch surovin je nepřeberné množství a pokud bychom si je měli jmenovat, zabralo by nám to skutečně hodně času. Principielně se sirupy vyrábí buď různých druhů ovoce či bylinek. Ovocné se vyrábějí zpravidla proto, že jimi doplňujeme pitný režim a děláme si limonády, hodí se například jahody, maliny, jablka, hrušky, švestky, třešně,... Bylinkové zase využíváme pro jejich léčivé účinky na naše zdraví. Já s oblibou používám například jitrocel, šalvěj, rýmovník, mátu, meduňku či šípky. Na sirupy se dají využít i trošku netradiční suroviny, jako například levandule, okurky či meloun.“

Jana: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je na výrobu domácího sirupu sušený květ černého bezu stejně vhodný jako čerstvý. Hezký den, Jana.“

Barbora Charvátová: „Dobrý den Jani, tím, že sušený bez použijete pro výluh, dodáte plodům vlastně jen zpátky vodu. Určitě bych takový sirup vyzkoušela, jen mějte na paměti, že černý bez je za syrova (tedy i sušený) nejedlý a základ pro výluh je určitě potřeba převařit. Hezký den, Barbora.“

Majka: „Je někde možnost najít Vaše zkušenosti? / blok, kniha.../ Děkuji za inspiraci. Majka.“

Barbora Charvátová: „Dobrý den Majko, určitě, jsem autorkou blogu Máma v kuchyni (www.mamavkuchyni.cz), kde najdete mé recepty, které jsou vytvářeny s ohledem na děti, a najdete tam samozřejmě i několik receptů na sirupy. Mám taktéž dvě kuchařské knihy, jmenují se jednoduše Máma v kuchyni a Máma v kuchyni 2, ve kterých najdete výběr nejoblíbenějších jídel z mého repertoáru a pokud vás bude zajímat téma sirupů konkrétně, tak v kuchařce č. 2 najdete i obsáhlejší článek na toto téma. Děkuji za zájem a hezký den, Barbora.“

Martina F.: „Dobrý den, jaké množství suroviny dáváte na 1 litr vody?“

Barbora Charvátová: „Dobrý den Martino, vždy záleží na tom, jakou surovinu máte k dispozici. Je asi jasné, že jiné množství bude třeba u ovoce, a jiné u bylinek, takže takto obecně říci nedokážu. Například u jablečného sirupu, který jsme ukazovali v živém vstupu, jsem pro jeden litr vody použila 750 g jablek a cca 5 velkých snítek máty plus dvě hrsti šípků. Pokud si nejste jistá, dejte vždy raději více než méně, nikdy to nebude na škodu. Poměrově se používá na 1 litr vody 1 kilogram cukru a 15 - 20 g kyseliny citronové. Hezký den, Barbora.“

Lenka Kadlecová: „Dobrý den, měla bych dotaz, když tedy do studenéo výluhu přidáte cukr a kyselinu citronovou, zaříváte to poté, aby se cukr rozpustil? Necáváte cvíli přejít varem nebo jak? Děkuji“

Barbora Charvátová: „Dobrý den, ano, jen lehce prohřeji - stáčí na teplotu ruky, cukr se rozpustí a o hodnotu nepřijdete. Pokud byste nechala projít varem, hodnotu byste si zničila, nicméně chuti sirupu to samozřejmě neublíží. Hezký den, Barbora“

Martina K.: „Dobrý den, existují nějaké sirupy, kterým bych se měla jako dojčící matka zdaleka vyhnout?“

Barbora Charvátová: „Dobrý den Martino, nejsem odborník na bylinky, netroufám si tedy na váš dotaz odpovědět. Vím určitě o možném vlivu šalvěje na laktaci, té bych se tedy zejména v období kojení raději vyhnula. Pro další podrobnosti bych se obrátila na odborníka. Hezký den, Barbora.“

Monika Kasíková: „Dobrý den, z čeho by šel ještě připravit sirup na podzim, kromě šípků? Díky“

Barbora Charvátová: „Dobrý den Moniko, já připravuji především z bylinek, které se mi přes léto urodily v zahradě - od máty, přes meduňku, šalvěj, rýmovník, angínovník. Z plodů přírody můžete kromě šípků sesbírat například smrkové výhonky či jitrocel, porozhlídnout se můžete i po jeřabinách nebo rakytníku. Hezký den, Barbora.“

Kateřina: „Dobrý den, poradíte prosím jak zpracovat rymovník v sirup. Děkuji Kateřina“

Barbora Charvátová: „Dobrý den Katko, pro tento typ bylinky bych doporučila přípravu za studena, buď si udělat výluh ve vodě tak, jako jsme ukazovali ve vstupu, a nebo je možnost připravit si sirup zastudena přímo ve sklenici. Listy nasekejte a napěchujte na dno sklenice, na asi centimetr výšky, zasypejte je asi centimetrem krystalového cukru a takto opakujte, dokud nebude sklenice plná. Končíte vždy cukrem. Doplnit můžete i plátkem citronu nebo zakápnout přímo citronovou šťávou. Umístěte sklenici na teplé a světlé místo a nechte cukr a bylinky dělat svou práci. Během cca 2 - 3 týdnů vám vytvoří hustý sirup, který pak jen přecedíte do sklenice a uložíte v lednici. Hezký den, Barbora.“

jindra: „dobrý den, můžu recept na čistý přírodní sirup z bylinek, jako šalvějový tymiánový? Děkuji Jindra“

Barbora Charvátová: „Dobrý den Jindro, pro tento typ sirupu bych doporučila buď výrobu za studena pomocí výluhu, jak jsme si ukazovali ve vstupu, nebo přímo ve sklenici. Bylinky nasekejte a napěchujte na dno sklenice asi na jeden centimetr výšky a zasypte asi centimetrem krystalového cukru. Pak opět bylinky a takto opakujte, dokud nebude sklenice plná. Končíte vždy vrstvou cukru. Uzavřete a nechte na teplém a slunečném místě po dobu zhruba 2 - 3 týdnů. V tomto čase bylinky pustí svou šťávu do cukru a vytvoří sirup. Ten pak jen přecedíte do čisté sklenice a uložíte v lednici. Hezký den, Barbora.“

Martina: „Dobrý den. Poradila byste nějaký sirup na nachlazení pro těhotné? Děkuji za odpověď“

Barbora Charvátová: „Dobrý den Martino, nejsem odborník přes bylinky a netroufám si vám dávat rady v tomto pro tělo tak důležitém období, obraťte se tedy se svým dotazem spíše na odborníka, zda-li nemá některá bylinka škodlivé účinky pro vás či miminko. Osobně vím o nevhodnosti šalvěje při laktaci, tu bych tedy v období kojení neužívala. Na nachlazení je určitě dobré doplnit vitamín C (například šípkem či citrusy), na kašel pomáhá jitrocel či tymián, žaludek zklidní máta a organismus meduňka. Jak ale říkám, určitě bych se předem poradila s odborníkem. Hezký den, Barbora.“

Martina: „Dobrý den, jakou dobu spotřeby mají sirupy vyrobené za studena a kde je skladovat, aby vydržely co nejdéle?“

Barbora Charvátová: „Dobrý den Martino, pokud je neošetříte kyselinou citronovou, je nutné uchování v lednici a zpracování do několika málo týdnů. Pokud do nich kyselinu citronovou přidáte, vydrží celé měsíce, často i roky. Pokud se vám do nich tedy nedostane něco, co tam nepatří, ale principielně vždy minimálně do další sezóny vydrží. Hezký den, Barbora.“

Silvie: „Dobrý den Barus, předem vám chci poděkovat za vaši úžasnou práci jak na fb tak na svém blogu, jste skvělou inspiraci :) a teď bych se vás rada zeptala ohledně sirupu- dala jsem si do ledničky aronii zalitou vodou louhovat na dva dny a až dnes mi došlo, že jsem použila neprevarenou vodu, myslíte že je to problem? A nevadí, že jsem nedala rovnou citron ani kyselinu citrónovou? Moc děkuji za odpověď a přeji krásný den! S pozdravem Silvie“

Barbora Charvátová: „Dobrý den Silvi, moc děkuji za pochvalu mojí práce, velmi si toho vážím. :-) Co se týče toho vašeho sirupu - že jste nepoužila převařenou vodu nevadí, dělá se to proto, aby se eliminovaly škodliviny, ale je celkem velká šance, že vám sirup vydrží i bez toho. Každopádně dnes už je nejvyšší čas sirup zpracovat, aby aronie nezačala kvasit. Nepřítomnost citronu nebo kyseliny nevadí, jen pokud ji tam dáte hned od začátku, pojistíte si, že se výluh nezkazí. Nemusíte ho tam dávat ani poté, jen v tom případě je potřeba sirup uložit do lednice a zpracovat do několika málo týdnů. Pokud tam kyselinu citronovou rozpustíte společně s cukrem, je to ideální postup, který vám zajistí konzervaci na celé měsíce. Hezký den, Bára.“

Martina: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat na negativní účinky kyseliny citronové. Je nějaký důvod, proč se zvýšení trvanlivosti použitím kyseliny citronové vyhnout, nebo se kyselinou citronovou nedá nic zkazit? Děkuji“

Barbora Charvátová: „Dobrý den Martino, kyselina citronová je látka, která se vyskytuje v potravinách přirozeně, určitě ji znáte například z citrusů, nemusíte se tedy obávat ji použít. Skóre škodlivosti kyseliny citronové je 0, je tedy naprosto bezpečná a svému sirupu na hodnotě nikterak neublížíte. Naopak umí elinovat škodliviny a pomůže vám mnohonásobně zvýšit trvanlivost sirupu. Hezký den, Barbora.“

Adéla: „Dobrý den, píšete že se dá vyrobit sirup z okurky či melounu, máte prosím základní postup? Moc děkuji:)“

Barbora Charvátová: „Dobrý den Adél, k přípravě takového sirupu bych použila výrobu zastudena, udělala bych si tedy výluh z převařené vody a vylouhala bych v něm na plátky nakrájené okurky či rozmixovaný meloun. Oba druhy zeleniny jsou hodně vodnaté, při výrobě výluhu s tím tedy počítejte a použijte vody o něco málo méně, než je v doporučeném poměru. Po vylouhování dobře přeceďte a zahustěte cukrem tak jako u ostatních sirupů. Pro delší konzervaci přidejte kyselinu citronovou.“

Bohouš: „Dobrý den ,dělal jsem sirup citron a zázvor a myslel jsem,že to stačí citron jako konzervant .Ale vše se mi rychle zkazilo a s plesnivělo.Jak dobře uchovat tuhle kombinaci a jakou cesto je lepší dělat ,zda studenou nebo horkou cestou Děkuji za odpověď“

Barbora Charvátová: „Dobrý den Bohouši, takový sirup, jaký jste si vyrobil, má trvanlivost jen několik málo týdnů, a určitě doporučuji jej pro prodloužení trvanlivosti skladovat v lednici. Pokud chcete trvanlivost prodloužit, použila bych jako konzervant ještě kyselinu citronovou. Je to stejná látka, jaká se vyskytuje i v oněch citronech, jen její koncentrace bude vyšší a pro vás to bude pojistka trvanlivosti. Důvodem toho, že se vám sirupy zkazily, mohla ale být i nějaká zanesená nečistota či nedostatečná hygiena. Pokusím se základní pravidla zmínit v dalším vstupu, nicméně aspoň takto jednoduše a zkráceně: sklenice vždy dobře umyjte, ideálně v myčce, nebo je můžete i vyvařit. Určitě doporučuji je propláchnout i vysokoproentním alkoholem, například pálenkou či vodkou, nezapomeňte taky na hrdlo či víčko. Při přípravě si pečlivě myjte ruce, nesahejte na to, co není nutné, a používejte čisté nástroje. Pokud vaříte sirup, který více pění (stává se třeba u ovoce), pak se snažte pěnu sbírat, jinak totiž tvoří kal a ten se může zkazit. Snažte se eliminovat jakékoliv další tělesa nebo zbytky použitých surovin, které jsou ke kažení také náchylnější. Držím palce, aby příští sirup byl větší držák. :) Hezký den, Barbora.“

Lenka Švábová: „Dobrý den, chtěla bych udělat sirup na kašel z timiánu. Můžete mi prozradit recept? Děkuji. S pozdravem Lenka Švábová“

Barbora Charvátová: „Dobrý den Lenko, pro výrobu sirupu tohoto typu bych použila výrobu za studena tak, jako jsme si ukazovali ve vstupu. V menším množství se dá vyrobit ještě i přímo ve sklenici, což u tymiánu bude asi nejlepší varianta. Bylinky nasekejte a napěchujte do sklenice asi v centimetrové vrstvě, a zasypejte je zhruba centimetrovou vrstvou krystalového cukru. Poté přidejte zase vrstvu bylinek a tak dokola, dokud nebude sklenice plná. Končit byste měla vrstvou cukru. Poté uložte na světlé a teplé místo a nechtě zhruba 2 - 3 týdny. Bylinky pustí svou šťávu do cukru a vytvoří sirup. Ten pak jen přecedíte do sklenice a uložíte do lednice. Vydrží několik málo týdnů či jednotek měsíců. Hezký den, Barbora.“

Jana: „Dobré odpoledne. Myslíte si prosím, že jsou dámy moderátorky v těch lodičkách naboso? Děkuji :-)“

Barbora Charvátová: „Dobrý den Jano, to je ale zvídavá otázka. Ano, myslím, že jsou, a jsou ve skutečnosti stejně tak báječné a krásné, jako i na obrazovce. :-) Barbora.“

Jarmila: „Moc zdravīm, nestihla jsem celý pořad, máte prosím recept na sirup z jehličí ? Tak aby se nekazil.....a jak dlouho vlastně vydrží ? Moc děkuji a ať se vám daří Jarmila“

Barbora Charvátová: „Dobrý den Jarmilko, pokud máte namysli smrkové výhonky, doporučila bych pro tento typ sirupu přípravu přímo ve sklenici. Výhonky nasekáte, napěchujete do sklenice zhruba na jeden centimetr výšky, a poté zasypete cukrem, taktéž na zhruba jeden centimetr. Takto dokola opakujete, dokud nebude sklenice plná. Končit byste měla cukrem. Můžete proložit například i citronem. Poté uzavřete a uložte na světlé a teplé místo na zhruba 2 - 3 týdny. Během této doby výhonky pustí svou šťávu do cukru a udělají sirup. Pak už jen přecedíte do lahve a uložíte v lednici. Hezký den, Barbora.“

Eva: „Dobrý den, paní Barčo, měla bych prosím dotaz kolik gramů kyseliny citronové se dává na jeden litr sirupu když ho pak chci dávat dvouletému dítěti jestli mu tou kyselostí třeba neuškodím - co se týče například ledvin, nebo kdy je ta nejnižší hranice kyseliny citronové na litr sirupu aby se to nezkazilo?? Recepty na internetu se velmi různí“

Barbora Charvátová: „Dobrý den Evi, přesnou hranici neznám, nicméně kyselina citronová obsažená standardně v kyselinách je hluboko pod limitem škodlivosti, pokud se tedy budete držet zaběhnutého standardu, neměla byste dítěti nijak ublížit. Dávám 15 g na litr vody. Hezký den, Barbora.“

Šárka: „Dobrý den, prosím proč se mi pořád dělá kal v bezovém sirupu. I když dávám kys.citrnovou. Děkuji Šárka“

Barbora Charvátová: „Dobrý den Šárko, zkuste pečlivěji cedit, vyložte si cedník nějakou gázou či pláténkem a sbírejte pěnu, která se někdy tvoří. Barbora“

Jarmila: „Máte webovky ? Kde bych našla recepty ? Díky a pohodový den Jarmila“

Barbora Charvátová: „Dobrý den Jarmilko, píšu blog s názvem Máma v kuchyni, najdete na www.mamavkuchyni.cz. Díky za zájem a hezký den. Barbora.“

Lenka: „Dobrý den. Chci si upřesnit poměr vody a kyseliny citronové. Říkala jste litr vody znamená to vodu kterou přidáváme k ovoci nebo obsah vody po maceraci? Moc děkuji za odpoved“

Barbora Charvátová: „Dobrý den Leni, záleží na vstupní surovině, pokud byste použila něco velmi šťavnatého (např. meloun), pak by to nefungovalo, ale standardně mluvíme o ten prvotní vodě, kterou jste přidávala do výluhu. Hezký den, Barbora.“