Chat

Tipy a triky do kuchyně

Hana Matoušková

Záznam chatu ze čtvrtka 6. ledna 2011

veronika: „Dobrý den,chtěla bych vědět jak správně pracovat s listovým těstem aby mi během pečení nepopraskalo.Potíráním vajíčkem se mi neosvědčilo.děkuji za odpověd“

Hana Matoušková: „Dobrý den, těsto často popraská, když ho před pečením necháte stát déle na vzduchu. Vrchní vrstva pak oschne a praská. Také se může stát, že když potíráte jen samotným žloutkem, těsto popraská. Lepší je potírat směsí jednoho žloutku a jedné lžičky vody.“

František Vyhnálek, člen Oblastní rady SONS ČR v Šumperku(+Jeseník) i organizace: „Vážená p. šefredaktorko, obracím se na Vás s dotazem, jestli by šlo sponzorsky darovat roční předplatné tohoto Vašeho časopisu Apetit pro účely naši organizace, použití by bylo na klubové odpoledne a na Klub mladých kuchařů, kde jednou měsíčně zkoušíme, to, co byseme jen tak neudělali anebo to, co si naši kleinti chtějí odzkoušet a naučit. A jestli by to šlo, tk i pro naši pobočku v Jeseníku. Adresa Šumperk: SONS, vaření, 8.Května 444/22, 78701 Šumperk 1. Adresa Jeseník: SONS, vaření, Tovární Tovární 1332/234, 790 01 Jeseník. Moc děkuji za odpověď a předem za věnování a hezký den a mnoho úspěchů. Za organizaci Fr. Vyhnálek“

Hana Matoušková: „Dobrý den, napište mi prosím tento požadavek na mail matouskova@hf.cz, zařídím to. S pozdravem, HM“

Radka Chytrá: „Zdravím Vás paní Matoušková, kojím a ráda bycH věděla, jak upravit luštěniny a také např. květák a kapustu, aby to miminko nenadýmalo. Mám na tyto potraviny chuť, také potřebuji vlákninu pro své tělo a také bych ráda, aby si miminko na chuť např. těch luštěnin zvyklo. Děkuji za odpověď a přeji hezký den. RADKA“

Hana Matoušková: „Dobrý den, miminka jsou na luštěniny ve stravě matky velmi citlivá a i přes použití fenyklu, kmínu nebo saturejky mohou děti nadýmat. pokud dítě hodně nadýmáním trpí, raději bych luštěniny vynechala, nebo dítěti podala kapky proti nadýmání. S pozdravem, HM“

Vlasta Vališová: „děvčata,strouhejte to jako by do tužky,aby vám tam vznikal hrot....musí se strouhat po vláknech...“

Hana Matoušková: „Děkuji, dobrý nápad! HM“

Lukáš: „Dobrý den, nevím jestli jsem správně slyšel, ale říkala jste, že jste nějakou dobu žila s kubánským přítelem. Měl bych dotaz ne úplně tak ke skladování žloutků. Víme, že české tradiční jídlo je vepřo, knedlo, ..., ale chtěl bych se zeptat jaké je tradiční jídlo na Kubě? Nikde na webu jsem to nenašel, tak snad mi pomůžete. Děkuji.“

Hana Matoušková: „Dobrý den, žila jsem na Kubě a pak s tureckým přítelem.-) Kubánským evergreenem je congri - plátek vepřové pečeně, rýže a černé fazole. Jinak kubánská kuchyně je velmi jednoduchá, používá hlavně vepřové,fazole, mango, citrusy, banány. Ale spíše bych Vám z tohoto regionu doporučila kuchyni mexickou, je rozhodně rozmanitější. S pozdravem, HM“

diana oudes: „dobry den, ziji v zahranici a nemaji zde tvaroh, chtela bych si ho zacit vozit z CR, jak ho mohu skladovat, mohu ho zmrazit? dekuji D.O.“

Hana Matoušková: „Dobrý den, vyzkoušejte německé, rakouské nebo polské obchody, ty občas tvaroh mají. Pokud se dostanete k neošetřenému mléku, můžete si tvaroh vyrobit sama. Návody najdete na interentu, hledejte pod pojmem "quark". Po rozmrazení by tvaroh zhrudkoval, vypustil by vodu, to raději nezkoušejte. S pozdravem,HM“

Darina Koudelová: „NENADÝMÁ ČERVENÁ ČOČKA! Jsem kojící matka a máme to vyzkoušené i s jinými maminkami.“

Hana Matoušková: „Děkuji za připomínku - je loupaná, takže by opravdu nadýmat neměla. HM“

Eva: „Hezký den, chtěla bych se zeptat, jaké koření lze používat pro dochucování dvouletým dětem. Nepoužívám masox ani nic podobného... Děkuji za odpověď!“

Hana Matoušková: „Dobrý den, můžete používat würzl neboli biobujon z bioprodejny, to je náhražka bujonu. Také se pro barvu a lepší chuť dá používat kvasnicová pomazánka marmite (seženete v tescu), té stačí přidat jen malinko, je hodně intenzivní. jelikož je vyrobena z kvasnic, je navíc velmi zdravá, protože obsahuje celou škálu vitaminů B. Ochucovat můžete rozhodně cibulí, česnekem a bylinkami, jen to s nimi nepřehánějte, nemusejí dítěti hned napoprvé chutnat. S pozdravem, HM“

Zdeňka Hrabánková: „Dobrý den, nedaří se mi pěstovat bylinky v kořenáčích, máte nějakou radu, jak je mít i v zimě k dispozici? děkuji“

Hana Matoušková: „Dobrý den, na bylinky je čas opravdu až od jara. ty, které jste si přinesla domů ze supermarketu v květináči, nejsou pěstované pro pěstování, ale pro rychlou spotřebu. Mě se osvědčila plastová nádobka od tescomy vyrobená přímo na bylinky - dospod se nalije voda, do ní se dají bylinky, přiklopí se poklopem, takže bylinky vydrží až 10 dnů.“

Líba: „Paní Matoušková,moc zdravím:Chci se jen zeptat,při jaké teplotě elektrické trouby péct listové těsto.Nic mi neříká pojem-středně vyhřátá trouba,apod.jak se při různých receptech uvádí.Děkuji“

Hana Matoušková: „Dobrý den, "středně vyhřátou" troubou se myslí 180 stupňů, rozpálenou se myslí 220 stupňů. Hlavní je troubu u listového těsta neotvírat, aby dovnitř nevnikla nižší teplota - těsto by spadlo. HM“

Vlasta Vališová: „mám poslední dobou tuhé kynuté těsto na knedlíky,nejsou tak nadýchané...nevíte čím to je???“

Hana Matoušková: „Dobrý den, může to být moukou a také tím, že je teď zima, tudíž je v kuchyni chladno. Mouku vybírejte co nejjemnější (nedělám reklkamu, ale nám se osvědčila Babiččina volba, velmi jemná hladká mouka). mouku můžete i dát nshřát do mikrovlnky. S pozdravem, HM“

Jarmila Kozáková: „Paní Matoušková ,nestihla jsem recept na lístkové těsto,bylo by možné zoopakovat?Děkuji a přeji hezký den“

Hana Matoušková: „recept jsem neříkala, postup na domácí těsto je velmi, opravdu velmi zdlouhavý. HM“

Petra: „cizrna je lepší konzervovaná nebo sušená ?“

Hana Matoušková: „Sušená+ namočená krásně voní a chutná, ale pokud použijete třeba na výrobu hummusu (orientální pomazánka), klidně sáhněte po konzervě. Nálev nevyhazujte, můžete jím ředit hummus při jeho výrobě.“

Anna: „Přeji hezký den, o Vánocích jsem nestihla spotřebovat těsto na cukroví tzv. išelské dortíčky. Jak dlouho mi těsto vydrží v mrazáku. Nebo co jiného s těstem udělat, když už je dávno po Vánocích. Děkuji :-)“

Hana Matoušková: „Dobrý den, těsto neznám zpaměti, takže nevím, kolik tuku obsahuje - čím více tuku, tím dříve byste ho měla spotřebovat, aby nežluklo. Ideálně do měsíce. S pozdravem, HM“

Ondřej Černý: „Paní Matoušková, čím se dá nahradit kapr na Štědrý večer? Myslím to tak, když bych nechtěl dělat řízky. Předem děkuji za odpověď.“

Hana Matoušková: „Dobrý den, určitě vyzkoušejte pangase - je to ryba poměrně levná, bez kostí, má pevné maso, nepáchne tolik rybinou. určitě doporučuji kupovat v obchodech Ryby drůbež, kde bývá maso kvalitnější.“

Katerina: „Dobry den, rada bych se zeptala jak nejlepe uchovat petrzelovou nat. Zmrazit nebo ususit?? Dekuji“

Hana Matoušková: „Dobrý den, nasekat a zamrazit, to máte nejpohodlnější. Já nic sušit nemohu, protože by to z kamen shodily děti nebo kočky, ale třeba máte klidnější domácnost:-)“

Šárka: „Dobrý den, chtěla bych se podělit o zkušenost s luštěninami v jídelníčku při kojení. Kojím, jím luštěniny minimálně 2krát týdně, volím především ty, které mají málo purinů (červená čočka, fazole adzuki, cizrna, ale i klasickou čočku a výrobky z tofu), namáčím, měním vody, používím koření a řasy. První dcera mi plakala, ať jsem jedla cokoliv. Druhá pláče občas bez vztahu ke složení jídelníčku. Spíš je to o dítěti než o luštěninách. Jediné, co bych si v kojení odpustila je asi hrách.“

Hana Matoušková: „Asi máte pravdu, děti skutečně reagují rozdílně.“

MAGDA HAUERLAND: „MÁTE NĚJAK DOBRÝ A RYCHLÝ TIP NA SNÍDANI,MÁME STÁLE TOTÉŽ.....DĚKUJI“

Hana Matoušková: „Sladká snídaně: výborné je crumble- nakrájejte na kousky oblíbené ovoce do máslem vymazané misky, zasypte podle potřeby cukrem (rebarboru, rybíz) a drobenkou nebo posekanými ořechy. Zapečte dozlatova a podávejte s jogurtem nebo zakysanou smetanou. naslano: Krajíčky chleba (toastového) vyložte formičky na muffiny nebo malé misky, dejte dovnitř strouhaný sýr nebo pokrájenou šunku, posekané bylinky a vyklepnutým vejcem. Dejte zapéct a dobrou chuť!“

Marie: „Dobrý den,mohla by jste mi prosím říct proč když dělám ovocné knedlíky s náplní borůvek se mi knedlíky zcvrknou??Když tam dám jahody se to nezcvrkne.Děkuji za odpověď.“

Hana Matoušková: „Dobrý den, možná proto, že borůvky obsahují mnohem méně než jahody, ale pokud se nepotrhají, asi není co řešit.“

Mirek: „Ještě jednou k čočce, omlouvám se, že jak hulvát vstoupím bez pozdravu. Tedy dodatečně přeji Vám dobrý den a nashledanou. Mirek Krajčovič“

Hana Matoušková: „to je v pořádku:-)“

Alena Jiránková: „Dobrý den,na vejce uvařená natvrdo,která se dají špatně loupat,používám kávovou lžičku.Vejce kousek naloupu a pod skořápku zasunu lžičku,nejlépe která kopíruje tvar vejce a objedu s ní vejce dokola.Omáčku ředím mlékem,které nekazí chuť. S pozdravem A. Jiránková“

Hana Matoušková: „děkuji za tip.Takhle jsem to také zkoušela, ale na to je třeba šikovných rukou-)“

Veronika: „Dobrý den, uvažujeme o koupi robotu(povánoční slevy) , ale když si tak promítám, tak zatím jsem se obešla i bez něj. Myslíte že je to potřebný pomocník do kuchyně? Děkuji“

Hana Matoušková: „pokud často děláte kynuté těsto, určitě se vyplatí, ale pokud vaříte jen občas, asi ne.“

Zadnice: „Dobrý den chtěla bych se zeptat co vám dává práce ve vašem časopisu?“

Hana Matoušková: „radost! mám báječné kolegyně, báječnou práci, z koníčka se mi stalo povolání.“