Chat

Hana Večerková
Záznam chatu ze středy 6. října 2010
Vojtěch Chudláský: „Vždy se těším na vaše testíky. Jak v MF Dnes tak v Černých ovcích . Jste báječná. Budou ještě k mání nějáké knihy na kterých budete spolupracovat jako byla kniha o pivu.“
Hana Večerková: „děkuju Vám za uznání. Na knihu moc nezbývá čas, ráda bych připravila podobnou knihu o víně, je ro zepsaná, ale kdy to bude, to je otázka. zdravím“
Lucie Terbrová: „Dobrý den,brambůrky miluji a jím je minimálně 1x týdně. Je to škodlivé ?“
Hana Večerková: „záleží na tom kolik jich sníte a jaké si vybíráte. zdravé rozhodně nejsou.“
Marta: „Dobrý den, když už si děti nedokáží odepřít brambůrky, můžete mi poradit nějaké zdravější brambůrky? Existují vůbec takové, nebo jsou opravdu všechny nezdravé? Děkuji předem za odpověď.“
Hana Večerková: „trochu zdravější variantou jsou Bona Vita - jsou nesmažené a mají o 75 % tuku méně. Začaly se objevovat i zeleninové lupínky, tuku ale mají také dost.“
Zdenka Hrabánková: „Dobrý den, vyšly třeba v nějakém testu některé z chipsů vyloženě špatně? děkuji.“
Hana Večerková: „ano Clever. mají nejvíce tuku a velké množství rakovinotvorného akrylamidu.“
Eliška: „Testovali jste i Strážnické brambůrky?Doma je máme moc rádi a přijdou nám chuťově úplně jiné než klasické Bohemia Chips, je mezi nima nějaký rozdíl například ve výrobním procesu?“
Hana Večerková: „ano testovali. dopadly špatně, mají hodně tuku, hodně akrylamidu, je pravda že se liší od ostatních, jsou křupavé, ale mají málo bramborovou chuť“
Jana: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký je rozdíl mezi chipsy a brambůrkami. Děkuji za odpověď.“
Hana Večerková: „žádný, je smažené lupínky nebo brambůrky je český výraz pro chipsy.“
Petra Nováková: „Co je v brambůrkách nejvíc škodlivé? Je to to smažení? Nebo že jsou přesolené? Vždyť jsou ale tááák dobré. A jak si můžu brambůrky udělat doma, aby byly zdravější? Děkuji.“
Hana Večerková: „mají vysoký obsah tuku, v růměru 29 procent. což je hodně, smažením pokud probíhá za vysokých teplot a dlouho, se tvoří rakovinotvorná látka akrylamid. Soli v nich kupodivu není tolik. Doma si je můžete udělat, podobně jako hranolky, ale pohybuji, že by byly zdravější.“
Petra Mudrochová: „Dobrý den,které brymbůrky a chipsy dopadly v testu nejhůře? Děkuji a přeji příjemný den“
Hana Večerková: „Clever“
Karla: „Dobrý den, je vůbec nějaké brambůrky možné konzumovat?určitě nejsou vhodné a našemu tělu nic nepřináší. v jakém množství případně? a jak v testu dopadly tzv. Lupeto - bílé "brambůrky" které určitě nejsou z brambor. děkuji“
Hana Večerková: „lupeto jsme v testu neměli. konzumovat je můžete ale jen jako občasnou pochutinu. máte pravdu nic dobrého tělu nepřinesou.“
Marta Malá: „Dobrý den, brambůrky jaké značky mají nejméně akrylamidu? Které br. vyšly ve vašem testu nejlíp? Maximálně jak často můžou brambůrky děti 5 a 10 let? Jaká odrůda brambor obsahuje nejmíň škrobu a tím je asi nejvhodnější na přípravu hranolků? Předem moc děkuji za odpovědi.“
Hana Večerková: „nejméně akrylamidu měly brambůrky IKEA, ve Švédsku na akrylamid před 8 lety přišly a tak ho hlídají. celkově nejlepší byly Bohemia chips Horská sůl.“
Petra: „Dobrý den, zajímalo by mě jak dopadly brambůrky Bohemia Chips. Celkem často je kupuji. Děkuji“
Hana Večerková: „Horská sůl nejlépe, Tradiční české o malinku h§ř, ale stále dobře.“
kristyna: „Dobry den, chtela jsme se zeptat, kde bych nasla kompletni vysledky testu?dekuji zubornakova“
Hana Večerková: „na idnes - test.idnes.cz“
Eva Pačesová: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak dopadly brambůrky Bohemia Pom-Bar - údajně pro děti. Děkuji“
Hana Večerková: „v testu jsme je neměli, ale pochybuju, že by byly v něčem lepší. to že potravina určená dětem, neznamená, že je pro ně lepší. v některém z přístích testů se tomu budeme opět věnovat. a na Pom Bar se podíváme. děkuji za tip“
Lucka: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda dopadli hůře bramburky klasické jen solené, nebo i ochucené např. paprikové nebo chilly. děkuji“
Hana Večerková: „tedstovali jsme jen solené.“
Karla: „Dobrý den, jak často můžou jíst děti brambůrky, aby jim neuškodily? Mají je 1x týdne 2 děti sáček na půl a 1x za měsíc mají hranolky.“
Hana Večerková: „Lékaři dětem do 10 let je vůbec nedoporučují. nad 1O let maximálně jednou za 14 dní. Najdete jim jiné mlsnání.“
Šárka Kostelniková: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, které brambůrky byste vy sama doporučila ke konzumaci,které jsou nejlepší a pro zdraví nejméně škodlivé. Děkuji“
Hana Večerková: „Pokud mluvíte o zdraví, tak bych nedoporučila žádné. Jako občasnou pochutinu nějaké s nízkým obsahem tuku - údaj najdete na obale, a rozhodně ne tmavé - ty mají víc akrylamidu“
Diana Musilová: „Dobrý den, můžete mi prosím napsat značku brambůrků, které prekročily hranici, o které jste mluvila? Mockrát děkuji a přeji hezký den“
Hana Večerková: „Limit pro akrylamid v potravinách zatím neexistuje, takže vždy záleží na množství. troufnu si říct, že kdo spořádá dennně 200gramový pytlík chipsů, zvyšuje si riziko rakovin v pozdějším věku.“
Tomáš Benda: „Dobrý den, z jakého důvodu neuvedete výsledek testu v pořadu sama doma a v pořadu černé ovce ano? Děkuji“
Hana Večerková: „žádný důvod k tomu není. nejlepší byly Bohemia Chips, nejhorší Clever. výsledky najdete na idnes.cz“
Silvie: „dobrý den, měli jste také v testu takové ty kukuřičné křupínky, hovínka:-), které se dávají malým dětem? Ráda bych se optala, zda také obsahují zmiňovaný akrylamid? děkuji Viochnová“
Hana Večerková: „neměli, takže vám neodpovídm. vzhldem k tomu, že nejvíce akrylamidu se tvoří při smažení nebo pečení brambor při vysokých teplotách, tipovala bych, že v kukuřičných nebude.“
Natália: „Dobrý den můj přítel si každý týden dopřeje aspon jeden balíček brambůrek,které jsou nejvhodnější?“
Hana Večerková: „Bohemia Chips, Ikea, Pringles, Lays a nejméne tuku mají Bona Vita nebo Albert Light“
Slávka: „Dobrý den, testovali jste také hranolky z řetězce McDonald´s? Naši mladí je dosti často kupují svým dětem (2,5 a 5,5 roků) se smaženými kuřecími řízečky a holčičky je přímo milují!? Obsahují tyto hranolky také akrylamid?Děkuji za odpověď.“
Hana Večerková: „tentokrát ne, ale před 2 lety ano. akrylamid měly také, ale menší množství. Pro malé děti je určitě škodlivější větší množství tuku. ale jednou za čas, proč ne?“
Lída: „Dobrý den, jak je vůbec možné, že může společnost Clever vyrábět brambůrky , které jsou škodlivé? Mají velké množství rakovinotvorné látky , to přece není bezpečné!! Díky Vašim testům se i tak zásadní informace dostanou k obyčejným lidem- ke konzumentům. Zakázala bych jejich výrobu, okamžitě. Mluvila jste o brambůrkách z brambor. těsta, nevíte, jsou lepší? obsahují i jiné přísady, příp. škodivé než sůl.? děkujeme Nováčkovi“
Hana Večerková: „To se zeptejte společnosti Billa, která je distribuuje. Problém je, že na akrylamid neexistuje žádný limit, výrobce musí dbát na bezpečnostní zásady při výrobě - výběr brambor, zbavit je škrobu, teplota a délka smažení. Tím vším může množství akrylamidu ovlivnit“
Lenka Uhláková: „Dobrý den, moje kamarádka ze třídy o poledních přestávkách každý den si kupuje brambůrky a je taky trochu obézní ale to teprve tak 1 rok ...Myslíte že je to kvůli těm brambůrkám ?“
Hana Večerková: „Určitě k tomu přispějí. jestli sní celý pytlík jen tak ke svačině, tak do sebe dostane tolik tuku jako má celý oběd. Pokud si ale nedpustí brambůrky, bude určitě "hřešit" i v něčem jiném.“
Jarmila: „dobrý den, co říkáte na lupínky ve tvaru trojúhelníčku, jsou to tzv buritos. Prodávají se v kinech s omáčkou. Mají jinou chuť než ty bramborové. Jak dopadly? děkuji“
Hana Večerková: „mají jinou chuť protože jsou kukuřičné. Ty jsme netestovali“