Luštěniny a obiloviny

Jahelná kaše s ovocem a ořechy

75 g jáhel
500 ml vody
špetka soli
1 lžíce panenského oleje
ovoce (švestky, rozinky, broskve, jablka aj.)
1 lžička skořice
¼ lžičky kardamonu
špetka muškátového oříšku a hřebíčku
ořechy a semínka (mandle, slunečnicová či dýňová semínka, lískové oříšky aj.)
¼ zázvoru

Před vařením jáhly přebereme a nasypeme na sítko. Prolijeme je 2–3krát vařící vodou, abychom odstranili případnou hořkost z povrchu zrníček. V kastrůlku zahřejeme lžíci oleje, přidáme skořici, kardamon, zázvor, muškátový oříšek a hřebíček. Dále přidáme vodu, špetku soli, ovoce a jáhly a přivedeme k varu. Vaříme doměkka, asi 20 až 25 minut. Nakonec kaši vlijeme do mističek a ozdobíme skořicí a nasekanými oříšky.

Další recepty