Zeleninová jídla

Mungo curry se zeleninou

1 hrnek sušených mugno fazolek (namočených přes noc, nejlépe půlené)
2 lžíce kokosového oleje nebo ghee
1 lžička hořčičných semínek
1 červená cibule (nakrájená na jemné kostičky)
1 lžička římského kmínu
kousek nastrouhaného zázvoru
1 lžička kurkumy
1 lžička chilli
4–6 rozdrcených stroužků česneku
1 velké rajče (nakrájené na jemné kostičky)
2 mrkve (nakrájené na půlměsíčky)
4 hrnky vody
3 hrsti baby špenátu
mořská nebo himalájská sůl na dochucení
trocha čerstvě namletého pepře

Ve větším hrnci na středním ohni rozehřejeme 2 lžíce oleje. Přidáme hořčičné semínko a počkáme, dokud nezačne praskat. Poté přidáme římský kmín a cibuli a pár minut restujeme. Jakmile cibulka zesklovatí, přidáme chilli, kurkumu, zázvor, česnek a rajče. Na mírném ohni restujeme dalších 5 minut, aby rajče pěkně změklo. Následně vmícháme fazolky mungo a mrkev a důkladně promícháme, aby se všechny potraviny a chutě promísily. Poté ztlumíme oheň, přidáme ¼ lžičky soli a za stálého míchání necháme 30 minut probublávat. Pokud se tekutina vyvaří, trochu vařící vodu přidáme. Podle potřeby dosolte a přidejte trochu čerstvě drceného pepře. Na závěr přidejte listový špenát a ještě pár minut povařte. Servírujte s basmati rýží a s chutney.

Další recepty