Maso

Burger

600 g čerstvě mletého hovězího předního masa (70 % masa a 30 % tuku)
4 hamburgerové housky
4 plátky slaniny
4 plátky čedaru nebo goudy
4 plátky cukety
4 lžičky jemně nakrájených jalapeňos papriček
4 lžičky tatarské omáčky nebo majonézy
sůl
pepř
4 listy ledového salátu
1 rajče
1 cibule
1 kyselá okurka

Maso rozdělíme na čtyři 150g kousky, vytvarujeme do kuliček a jemně dlaní rozmáčkneme, abychom vytvořili burger o něco větší, než je průměr burgerové housky. Položíme na rozpálený gril (doporučujeme gril na dřevěné uhlí, které dodá masu unikátní kouřovou chuť) a lehce okořeníme pepřem a solí. Stranou na gril položíme plátky slaniny a cukety. Zhruba po 5 minutách grilování maso otočíme obracečkou nebo grilovacími kleštěmi a okořeníme. Na maso dáme plátek sýra a necháme roztéct. Maso by mělo být po grilování šťavnaté, ne propečené jako karbanátek.

Grilovanou slaninu a cuketu položíme na burger a zatímco se nám vše krásně dohromady griluje, rozpůlíme burgerové bulky a lehce opečeme z obou stran, aby byly teplé a křupavé.

Opečené burgerové bulky namažeme majonézou, na spodní část dáme list ledového salátu, maso se sýrem a plátkem grilované slaniny s cuketou, lžičku nakrájených jalapeňos, plátek rajčete a plátek cibule, plátek kyselé okurky a přiklopíme vrchní částí opečené burgerové bulky.

Další recepty