Ovocná jídla

Jablkovo-hruškový salát s citronovým dresinkem, vlašskými ořechy a roquefort sýrem

pro 4 osoby

Salát:
2 jablka
2 hrušky
1 citron
5 dkg vlašských ořechů
10 dkg sýru roquefort

Dresing:
1 citron
0,05 cl extra panenského olivového oleje
sůl a pepř na dochucení

Ozdoba:
polníček
listové saláty (rosso, biondo)

Jablka a hrušky omyjeme, oloupeme a rozpůlíme. Půlky ovoce zbavíme jadřinců a nastrouháme na jemné nudličky. Nakrájené ovoce dáme do misky, lehce zakápneme citronem, aby nám ovoce nezačalo tmavnout, a přidáme nasekané ořechy a v ruce rozdrobený roquefort sýr. Vše dáme chladit do lednice.

V malé misce si rozmícháme extra panenský olivový olej se šťávou z půlky citronu, přidáme mořskou sůl a čerstvě mletý pepř. Chuť dresinku by měla být lehce nakyslá.

Chlazený salát lehce promícháme s dresinkem a jednotlivé porce zdobíme lístky polníčku a listových salátků lolo roso a biondo. Tato kombinace čerstvého ovoce s citronovým dresinkem a ovčím sýrem roquefort vytváří jedinečnou vyváženou variaci osvěžující chuti pro horké jarní a letní dny.

Další recepty