Jablkovo-hruškový salát s citronovým dresinkem, vlašskými ořechy a roquefort sýrem
pro 4 osoby
Salát:
2 jablka
2 hrušky
1 citron
5 dkg vlašských ořechů
10 dkg sýru roquefortDresing:
1 citron
0,05 cl extra panenského olivového oleje
sůl a pepř na dochuceníOzdoba:
polníček
listové saláty (rosso, biondo)
Jablka a hrušky omyjeme, oloupeme a rozpůlíme. Půlky ovoce zbavíme jadřinců a nastrouháme na jemné nudličky. Nakrájené ovoce dáme do misky, lehce zakápneme citronem, aby nám ovoce nezačalo tmavnout, a přidáme nasekané ořechy a v ruce rozdrobený roquefort sýr. Vše dáme chladit do lednice.
V malé misce si rozmícháme extra panenský olivový olej se šťávou z půlky citronu, přidáme mořskou sůl a čerstvě mletý pepř. Chuť dresinku by měla být lehce nakyslá.
Chlazený salát lehce promícháme s dresinkem a jednotlivé porce zdobíme lístky polníčku a listových salátků lolo roso a biondo. Tato kombinace čerstvého ovoce s citronovým dresinkem a ovčím sýrem roquefort vytváří jedinečnou vyváženou variaci osvěžující chuti pro horké jarní a letní dny.