Moučníky a cukroví

Hruškový koláč s omáčkou z povidel

Podzimní menu

8 porcí

Koláč

4 hrušky
cukr moučka na posypání hrušek
100 g oleje
3 vejce
100 ml jogurtu
200 g cukru krystal
1 prášek do pečiva
200 g hladké mouky

Hrušky oloupeme, vykrojíme jadérka a nakrájíme na centimentrové kostky. Ty poprášíme moučkovým cukrem.

Ostatní ingredience vložíme do mísy a dobře promícháme. Mouku a prášek do pečiva přidávejte jako poslední a „na etapy“. Do hmoty přidáme kostky hrušek a vše nalijeme do formy na koláč, kterou jsme předtím vymazali olejem a vysypali hladkou moukou. Formu vložíme do předehřáté trouby, koláč pečeme na 170 stupňů do zlatova. Po upečení necháme vychladnout, vyklopíme a můžeme krájet na potřebné tvary.

Povidla

cca 200 g cukru krystal
8 hrušek (můžou být oloupané)
1 skořice
1 badyán
4 hřebíčky
šťáva z 1 citronu

V hrnci necháme přeměnit cukr na karamel a přidáme omyté a odjádřené hrušky, koření a citronovou šťávu. Vše pomalu vaříme do povidlové konzistence. Na závěr vyjmeme koření.

omáčka

500 ml smetany
50 g cukru krupice
100 g žloutků (můžou být pasterizované)
hrušková povidla dle chuti

Smetanu přivedeme v hrnečku k varu společně s povidly. Mezitím si vyšleháme cukr a žloutky do bílé pěny. Smetanu nalijeme do pěny a za stálého šlehání zahříváme do 84 °C. Poté podáváme.

Další recepty