Pečená červená řepa a paštika z uzeného pstruha
Podzimní menu
4 porce
Řepa
4 kusy středně velké řepy (může být i s natí)
hrubá mořská sůl
4 snítky tymiánu
4 stroužky česneku
Řepu omyjeme a nať odřízneme tak, aby cca 5 cm zůstalo na řepě. Řepy klademe každou zvlášť na kus alobalu, řepy potřeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a přidáme snítku tymiánu a česnek. Vše důkladně zabalíme a pečeme v troubě na 170 stupňů doměkka. Poté řepu pomocí papírového ubrousku oloupeme a nakrájíme na plátky či jiné vhodné tvary.
Paštika
1 filet uzeného pstruha
150 ml zakysané smetany
150 ml smetany ke šlehání
křen
4 lžíce olivového oleje
pepř
alobal
sůl
pepř
½ citronu
5 plátků želatiny
50 ml smetany na rozpuštění želatiny
Do zakysané smetany vmícháme mírně nadrcené maso ze pstruha, osolíme, opepříme, ochutíme citronovou šťávou a strouhaným křenem a přidáme našlehanou šlehačku. Želatinu namočíme do studené vody, v rendlíku zahřejeme smetanu a přidáme vymačkanou změklou želatinu kterou ve smetaně zamícháme a necháme rozpustit. Rozpuštěnou smetanu se želatinou vmícháme do zbytku surovin. Hmotu na paštiku znovu dochutíme a vrstvíme do vhodných formiček či skleniček. V lednici necháme hmotu zatuhnout a můžeme podávat.
Dresing
odkrojky z řepy
6 lžic olivového oleje
3 lžíce citronové šťávy
sůl
pepř
špetka cukru
voda (dle potřeby)
Všechny suroviny vložíme do vhodné nádoby a rozmixujeme.