Sirup z výhonků jehličnanů (smrk, borovice) za studena s citronem
výhonky ze smrkových nebo borovicových větviček (jemné a mladé, do 10 cm)
krystalový cukr – výborný je i třtinový!
chemicky neošetřené citrony
vyvařená zavařovací sklenice – množství a velikost dle potřeby
celován nebo svačinová (frisch) folie, gumička, štítek
plátýnko nebo jemný cedník
láhev na uskladnění hotového sirupu
Výhonky propláchneme a začneme je vrstvit do sklenice. Tvoříme zhruba 3 cm vysokou vrstvu výhonků, tu posypeme cukrem. Na cukr položíme omytá kolečka citrónu (i s kůrou).
Tak pokračujeme, dokud nezaplníme celou sklenici, případně všechny sklenice. Poslední vrstvou by měl být cukr. Horní vrstvu cukru můžeme také dle potřeby ještě dosypat v průběhu louhování sirupu. Uvidíte sami, jak se cukr bude postupně rozpouštět.
Hrdlo sklenice přetáhneme folií, zagumičkujeme a opatříme štítkem s datem. Na slunném místě necháme stát 2–3 týdny, nebo dokud se nevytvoří hustá tmavá šťáva. Na místech, která jsou chladnější a méně slunečná, může celý proces trvat déle.
Hotový sirup by měl mít příjemnou chuť a tmavou barvu. Po vyluhování ho scedíme přes cedník nebo lépe přes plátýnko a uložíme do chladu. Pro dospělé ho lze zakonzervovat lžičkou silného alkoholu.