Pečený vepřový bůček s bramborovým knedlíkem, hráškovými lusky a bramborovou kaší se šafránem
4 porce
600 g vepřového bůčku
100 g cibule
bobkový list
pepř
sůl
tymián
rozmarýn
česnek
2 dl smetany
500 g brambor
2 vejce
100 g hrubé mouky
0,5 g šafránu
50 g másla
200 g cukrových hráškových lusků
0,5 dl oleje
1 dl vepřového výpeku
Vepřový bůček ochutíme solí a pepřem, přidáme bobkový list, tymián, rozmarýn, nasekaný česnek a bílou cibuli. Dáme do pekáčku a lehce zalijeme vodou. Přikryjeme alobalem a pečeme cca 1 hodinu při 140 °C. Pak alobal sundáme, zvýšíme teplotu na 160 °C a bůček dopečeme do křupava. Následně přidáme vepřový výpek a pečeme ještě cca 5 minut.
Brambory dáme vařit do osolené vody. Třetinu vařených brambor rozmixujeme s máslem a smetanou na hladkou kaši. Nakonec přidáme šafrán a necháme rozpustit.
Zbytek brambor nastrouháme a smícháme s moukou, vejcem a solí. Vytvoříme hladké těsto, to zabalíme do potravinářské fólie a vaříme dle tloušťky cca 20 minut. Nakonec hotový knedlík nakrájíme a na másle opečeme nakrájené císařské lusky.