Chřestový quiche s kozím sýrem a rebarborovým chutney
Suroviny z farmářských trhů
4 porce
Quiche:
250 g hladké mouky
150 g másla
2–3 lžíce vody
1 žloutek
fazole
smetana
kozí sýr
pepř
sůl
chřest
Smícháme 250 g hladké mouky a 150 g studeného másla. Vznikne nám drobenka, do které rychle zapracujeme 3–4 lžíce studené vody a 1 žloutek. Hotové těsto necháme odležet v lednici minimálně 3 hodiny, nejlépe do druhého dne.
Odpočinuté těsto vyválíme a dáme do formy vyložené pečícím papírem. Důkladně vytvarujeme až do kraje, celé dno propícháme vidličkou zakryjeme a opět zakryjeme papírem. Na papír nasypeme suché fazole nebo nějakou jinou luštěninu a dáme péct do vyhřáté trouby při 200 °C asi na 12 minut.
Jakmile bude těsto upečené, odstraníme fazole i s papírem a dáme stranou. Vyšleháme vejce, přidáme smetanu, kozí sýr sůl a pepř a vše dobře promícháme do hladké hmoty.
Chřest oloupeme a odlomíme spodní konce (mohly by být hořké). Nakrájíme ho na kousky a rovnoměrně rozložíme na koláč. Opatrně zalijeme připravenou směsí a pečeme cca 25 minut.
Chutney:
rebarbora
jablečný ocet
hřebíček
rozinky
cibule
Rebarboru oloupeme a nakrájíme na větší kousky, prosypeme cukrem a necháme odležet, než se uvolní šťáva. Potom přidáme jablečný ocet, hřebíček, celou skořici, cibuli nakrájenou na kostky a rozinky. Vše dáme do hrnce, přivedeme k varu a vaříme až do požadované hustoty.