Různé

Masová směs s polentou

1 lžíce olivového oleje
1 cibule, nakrájená nadrobno
1 stroužek česneku, drcený
100 g uzené slaniny či špeku, nakrájené na kostičky
400 g mletého masa, směs vepřového a hovězího
2 mrkve, nakrájené na kostičky
1 lžíce rajčatového protlaku
400 g konzerva drcených rajčat
200 ml hovězího vývaru
4 snítky rozmarýnu, lístky otrhané a nasekané + na ozdobení
Sůl a čerstvě mletý pepř

V pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli, česnek, slaninu či špek a orestujte dozlatova. Pak přidejte mleté maso a opečte je dohněda, nakonec přisypte mrkev a též krátce opečte. Přidejte protlak, zarestujte a vlijte rajčata a hovězí vývar. Vhoďte rozmarýn, promíchejte a nechte 15 minut zvolna vařit, aby se směs zredukovala. Dochuťte solí a pepřem.

Polenta

200 g instantní polenty
Mléko a zeleninový vývar dle potřeby
100 g vyzrálého čedaru + na ozdobení

Připravte polentu podle návodu na obalu s tím, že namísto vody ji vmícháte do horkého mléka s vývarem (smíchejte je v poměru zhruba 1:1). Polentu odstavte, vmíchejte sýr a případně dochuťte solí. Rozdělte do talířů a navrch dejte masovou směs. Ozdobte čerstvými bylinkami a sýrem.

Tip: Do polenty dostanete ještě víc chuti, když mléko zahřejete a vložíte do něj bobkový list, snítku tymiánu či rozmarýnu, 2 kuličky nového koření a pár kuliček pepře. Nechte přikryté 20 minut stát, pak koření vyjměte, mléko znovu zahřejte a použijte podle receptu výše.

Další recepty Celý díl