Polévky
Chřestová polévka s hráškovými noky
600 g chřestu
100 g másla
150 g cibule
60 g hladké mouky
0,25 l smetany
200 g hrášku
Petrželka
2 vejce
Sůl
Bílý pepř mletý
Čerstvý chřest oloupeme, krátce povaříme v osolené vodě a současně s ním uvaříme i slupky. Chřest vyjmeme a vývar scedíme. Z másla, cibule a mouky připravíme světlou zásmažku, kterou zalijeme chřestovým vývarem a vínem. Vzniklý chřestový velute řádně provaříme – nejméně 30 minut. Do provařeného velute vložíme jednu polovinu překrájeného chřestu, rozmixujeme a zjemníme smetanou. Dochutíme solí a bílým mletým pepřem. Před podáváním vkládáme chřest, který jsme si ponechali stranou. Servírujeme s máslovými krutony z bílého chleba a hráškovými noky připravené z hrášku, petrželky, mouky a vajíček.