Pečený králík se zeleninou
Obezita – typ studené vlhko
4 porce
1 kg králíka
600 g zeleniny – mrkev, dýně, petržel, fazolové lusky
2 PL másla
6 bobkových listů
3 snítky tymiánu
sůl
Králíka vložíme do zapékací mísy, solíme, podlijeme vodou, přidáme koření a kousek másla. Vložíme do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme přikryté dle velikosti králíka 1,5-2 hodiny. Během pečení občas králíka podlijeme výpekem na dně mísy, aby se nevysušil.
Zvolenou zeleninu očistíme a pokrájíme na menší kousky. Fazolky zbavíme zbytků stopek a také pokrájíme cca na 5 cm kousky. Po hodině pečení přidáme do mísy s králíkem připravenou zeleninu a dále pokračujeme v pečení do změknutí králíka. Servírujeme se salátem a vařenou pohankou.
Salát z čekanky a chřestu
300 g červených čekankových puků
300 g chřestu (bílého nebo zeleného)
8 ředkviček
hrst rukoly a pampeliškových listí
Bílý nebo zelený chřest omyjeme. U zeleného chřestu odkrojíme dřevnatou část, bílý chřest oloupeme. Pokrájíme cca na 5 cm kousky a vložíme do vroucí vody. Povaříme přibližně 1-2 minuty zelený chřest a 5-8 minut bílý. Po uvaření ho ihned zchladíme.
Ředkvičky omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Přidáme zbývající suroviny, promícháme a zalijeme zálivkou.
Zálivka
2 PL pomerančové šťávy
1 PL limetkové šťávy/jablečného octa
1 PL zázvorové šťávy
1 ČL medu
1 ČL hořčice