Luštěniny a obiloviny

Ječná srdíčka se zeleninou a sýrem

10 ks

55 g středních ječných krup (1/4 hrnku)
100 g mrkve
60 g brokolice bez tvrdých stonků
30 g strouhaného sýra Eidam
1 stroužek česneku
1 vejce
3/4 lžičky soli

Ječné kroupy propláchneme, poté je namočíme do jednoho a půl hrnku vody a necháme je v lednici zakryté několik hodin. Připravené kroupy vaříme 40 minut s jedním stroužkem česneku a se solí. Kroupy poté scedíme, česnek můžeme vyndat, zbylý vývar si schováme, určitě jej využijeme.

Růžičky brokolice 7 – 10 minut povaříme, mezitím oloupeme a nastrouháme mrkev a také sýr. Kroupy a brokolici rozmixujeme, přidáme mrkev, sýr, vajíčko a vše důkladně promícháme, nakonec vytvarujeme placky přímo na plech s pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 170 stupňů a pečeme přibližně 40 minut. Podáváme s oblíbeným dipem.

Tip: Placky se dají také usmažit bez tuku na lívanečníku. Místo brokolice je možné přidat kousek celeru nebo kapusty.

Další recepty Celý díl