Květinový salát
2 porce
jedlé květy (dle sezóny)
sůl
cukr
karotka s natí
pomerančový džus
červená řepa
cibule
listové saláty
citronová šťáva
olivový olej
tenké plátky chleba
Červenou řepu zalijeme vodou, kterou dobře osolíme a osladíme. Řepu vaříme do měkka, poté ji pomocí papírového ubrousku oloupeme a krájíme na potřebné tvary. Během varu přidáme také na tenké plátky nakrájenou cibulku (cibulku vaříme jenom krátce, tak aby zůstaly al-dente).
Karotku očistíme a uvaříme v pomerančové šťávě. Během varu přidáme také na tenké plátky nakrájenou cibulku (cibulku vaříme jenom krátce, tak aby zůstaly al-dente). Karotku po uvaření vyjmeme a zbylou šťávu použijeme na přípravu dresingu. Šťávu osolíme, posypeme cukrem, přidáme citronovou šťávu a přišleháme olivový olej až do polohusté konzistence. Hotový dresing použijeme na dochucení salátu.
Tenké plátky chleba poklademe na plech a v troubě pod grilem vysušíme do zlatova. Poté chleba rozlámeme na kousky a použijeme na dekoraci salátu.
Krájenou řepu, mrkev, obarvenou cibulku, jedlé květy a listy salátu smícháme a dochutíme připraveným dresingem. Dekorujeme chlebovými čipsy a jedlými květy.