Pudink z naklíčené pohanky
1 hrnek naklíčené pohanky kroupy (světlá)
1/2 hrnku rozinek
2 jablka
šťáva a kůra z bio citrónu
1/2 ČL skořice (nebo dle chuti)
cca 1 cm čerstvého zázvoru
přepuštěné máslo
špetka soli
na dozdobení: pražené mandle, citronová kůra
1 hrnek pohanky kroupy (nebo i více) propláchneme a namočíme do dostatečného množství vody s trochou citrónové šťávy nebo jablečného octa. Necháme namáčet přes noc. Poté pohanku scedíme a propláchneme. Následně pohanku klíčíme v klíčící misce (1–2 dny).
3× denně proplachujeme.
1/2 hrnku rozinek namočíme na 30 minut do teplé vody. Změknou a bude se s nimi lépe pracovat. Namáčet je můžete i déle. Připravíme si jablečný rozvar. Na přepuštěném másle zpěníme nahrubo nastrouhaná jablka a najemno nastrouhaný zázvor. Přidáme skořici a rozinky i s namáčecí vodou. Dusíme do změknutí jablek.
Naklíčenou pohanku, jablečný rozvar rozmixujeme na hladký krém. Dochutíme citronovou šťávou, špetkou soli. Poté už plníme skleničky nebo misky, ozdobíme opraženými mandlemi, citronovou kůrou a můžeme mlsat.
Pudink je určený k přímé spotřebě. Lze jej skladovat v lednici v uzavřené sklenici, doporučuji během 2 dnů zkonzumovat