Štrůdl (jablko, pastinák)

1 kg jablek
Cukr
2 ČL vinného octa či kombuchy
Mletá skořice
Pečící papír
500 g očištěného pastináku
4 PL medu
Snítka tymiánu
Jablka zbavíme jadřinců, zakápneme trochou vody, přidáme cukr, skořici a rozvaříme. Až se nám směs začne napalovat na dno hrnce a karamelizovat, stáhneme z plotny, přidáme kombuchu či ocet a rozmixujeme v mixéru dohladka. Necháme vychladnout a přendáme do dávkovací lahvičky či cukrářského sáčku.
Pastinák nakrájíme na drobné kostičky, lehce podlijeme vodou, přidáme med a otrhané lístky tymiánu a rozvaříme. Rozmixujeme v mixéru do hladka. Necháme vychladnout a přendáme do dávkovací lahvičky či cukrářského sáčku.
Listové těsto
50 g hladké mouky
200 g usušeného umixovaného pastináku na prach
250 g rostlinného tuku
125 ml vody
1 ČL octa
Špetka soli
Mouku a prach z pastináku promícháme se solí. Přidáme nastrouhaný rostlinný tuk a hněteme až nám vznikne drobenka. Přilijeme velmi studenou vodu a ocet. Vytvarujeme těsto, zabalíme do fólie a necháme hodinu odpočinout. Po hodině těsto vyndáme. Vál si pomoučíme a rozválíme si z těsta plát 20x30 cm. Plát z kratší strany 3x přeložíme, otočíme o 90Ëša znovu třikrát přeložíme. Opět zabalíme do fresh folie a dáme na hodinu do lednice. Tento proces opakujeme třikrát za sebou.
Těsto rozválíme na tenčí plát, přendáme na pečící papír potřený olejem. Z vrchu těsto také potřeme olejem. Nakrájíme na požadované tvary a dáme péct do rozpálené trouby při 180 ËšC zhruba 15–20 minut.