Zeleninová jídla

Červená řepa na víně

1,2 kg malých řep
Sůl
Olej na pečení
Rozmarýn
Alobal
2 malé cibulky
2 malé mrkve na kostičky
1 menší kořenová petržel na kostičky
¼ menšího celeru na kostičky
2 PL rajčatového protlaku
Čerstvý tymián
0,3 l červeného vína
0,2 l zeleninového vývaru
1 PL řepného prachu
Trochu cukru
Mletý pepř

Malé řepy zbavíme všech nečistot ve vlažné vodě, přendáme na alobal, osolíme, přidáme větvičku rozmarýnu, olej a zabalíme. Pečeme v troubě na 170 °C do změknutí (zhruba 1–1,5 hodiny).

Na oleji zpěníme cibulku, přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, necháme zezlátnout a vmícháme protlak. Podlijeme polovinou červeného vína, necháme vydusit a zarestujeme s rajčatovým protlakem. Pak již jen přilejeme zeleninový vývar, osolíme, opepříme a dusíme doměkka. Rozmixujeme tyčovým mixérem.

Do hluboké pánve vložíme opečené řepy, pokapeme olejem a společně s cukrem restujeme až se začnou lesknout. Přidáme červené víno a zredukujeme. Zasypeme řepným prachem, přidáme i omáčku a vše důkladně provaříme do hladké konzistence.

Redukovaná omáčka by měla být velmi silná.

Další recepty Celý díl