Čočka na kyselo

500 g čočky
2 menší cibulky
Olej na opečení
Ocet cukr
Sůl
Pepř
2 ČL zauzené papriky
Čerstvá majoránka
Cibulka gril
Nakládaná cibulka
Petrželový olej
Zeleninový vývar
Hladká mouka na zaprášení
Ochucený olej (bylinkový)
Čočku propláchneme několikrát ve studené vodě a přendáme do hrnce s osolenou vařící vodou. Uvaříme na skus a ihned propláchneme ve studené vodě, aby nám čočka nedošla.
Mezitím v hrnci necháme opéct cibulku dozlatova a zaprášíme hladkou moukou. Zarestujeme, podlijeme vodou z čočky a provaříme. Přidáme část čočky, osolíme, opepříme, okyselíme octem a znovu provaříme do konzistence italského risota.
V druhém hrnci necháme na oleji zarestovat zauzenou papriku se zbytkem čočky a lístky majoránky. Zalijeme vývarem z čočky a rozvaříme doměkka. Osolíme a opepříme. Rozmixujeme v mixéru do hladkého hustějšího pyré.
Do hlubokého talíře servírujeme čočku na kyselo, pomocí lžíce vytvoříme ze zauzené čočky noky a vše pokapeme ochuceným olejem.