Různé

Sádlo se škvarky

5 kg hřbetního sádla
sůl

Použijeme sádlo bez kůže, nakrájené na kostky o velikosti 2 x 2 cm. Ty ve vyšším hrnci zalijeme 250 ml vody a na vysokém plamenu vaříme půl hodiny, až pustí tuk a sádlo začne plout. Občas odškrábneme ode dna. Pak ztlumíme plamen na střední stupeň a zahříváme další hodinu.

Jakmile sádlo přestane pěnit, znamená to, že se už odpařila veškerá voda. Oheň vypneme a sádlo necháme 30 minut dojít. Škvarky by měly během této doby zezlátnout. Poté sádlo přecedíme a škvarky na cedníku trochu zmáčkneme, aby vyteklo přebytečné (ne však všechno) sádlo.

Sádlo a škvarky můžeme rozdělit, nebo nechat společně. Rozdělíme-li je, potom se nesolí a má trvanlivost zhruba rok při teplotě 5 až 10 °C. V opačném případě sádlo osolíme, promícháme se škvarky a rozdělíme do sklenic společně, abychom si je pak mohli rovnou mazat na chleba. Až začne směs tuhnout, znovu ji zamíchejte, aby škvarky nezůstaly jen u dna.

Další recepty