Dušená mrkev s fazolovými lusky a řapíkatým celerem
4 porce
400 g rajčatové omáčky
400 g mrkve
250 g mražených fazolových lusků
200 g řapíkatého celeru
100 g brokolice
30 g zázvoru
1 větší cibule
4 stroužky česneku
4 PL rýžového sirupu
½ ČL kurkumy
½ ČL kari
¼ ČL drceného koriandru
Čerstvé klíčky nebo naťová cibulka na ozdobu
Olej
Umeocet na dochucení
Na oleji zpěníme najemno pokrájenou cibuli a česnek. Přidáme na malé kousky pokrájený oloupaný zázvor a restujeme dozlatova.
Mezitím si oloupeme mrkev a nakrájíme ji na malé nudličky, řapíkatý celer pokrájíme příčně na tenčí kousky.
Brokolici očistíme a vložíme ji do vroucí vody. Povaříme cca 2 minuty, aby byla na skus.
K orestované cibulce přilijeme rýžový sirup a chvíli ho povaříme. Přisypeme koření, zamícháme a necháme ho rozvonět. Stačí chvilka, jinak by se mohlo připálit a zhořknout. Přisypeme připravenou mrkev, zelené fazolky, řapíkatý celer a dusíme do změknutí zeleniny. Přilijeme rajčatovou omáčku, prohřejeme a dochutíme solí nebo umeoctem. Do hotové zeleninové směsi vmícháme povařenou brokolici.
Hotovou zeleninu posypeme klíčky a naťovou cibulkou.
Podáváme s plátkem ryby a rýží nebo jen s vařenou obilovinou – rýže, ječné kroupy, pohanka, quinoou.