Zimní menu

4 porce
Omáčka
400 ml rajčatové omáčky
200 g cibule
4–5 PL rýžového sirupu
3 stroužky česneku
2 cm kousek zázvoru
5 hřebíčků
4 bobkové listy
4 tobolky kardamomu
Kousek celé skořice
2 PL kari pasty nebo 4 PL práškového zeleného kari
1 ČL soli
½ ČL drceného koriandru
½ ČL kari
Olivový olej
Na oleji zpěníme dozlatova nadrobno pokrájenou cibuli a česnek. Přidáme koření – bobkový list, zázvor, skořici, kardamon, hřebíček a necháme chvíli rozvonět.
Přisypeme koriandr, zamícháme vlijeme rýžový sirup, kari pastu nebo práškové zelené kari a rajčatovou omáčku.
Promícháme, osolíme a krátce povaříme. Ochutnáme a dle potřeby přidáme sůl nebo rýžový sirup. Omáčky by měla mít sladkokyselou chuť. Množství sirupu je závislé na chuti použité rajčatové omáčky.
Pečená zelenina
500 g zeleniny různých kombinací (mrkev, dýně, pastinák, batáty)
3 PL másla
3 PL rýžového sirupu
Sůl
Zeleninu si nakrájíme na kousky a vložíme do mísy. Přidáme olej, sůl a sirup. Promícháme, nasypeme na plech a dáme péci do vyhřáté trouby na 190 °C asi 30 minut. Pečeme do změknutí zeleniny.
Na masovou variantu
500 g mletého hovězího masa
150–200 g cibule
100 g žampionů
2 stroužky česneku
1 PL plnotučné hořčice
1 ČL soli
1 ČL majoránky
400 ml kokosového mléka
Do mísy vložíme maso, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, česnek a žampiony. Přisypeme majoránku, sůl a dochutíme hořčicí. Zamícháme.
Zapneme troubu na 190 °C. Rukou tvarujeme malé kuličky z masové směsi a klademe je na plech, který jsme vyložili papírem na pečení. Připravené kuličky vložíme do vyhřáté trouby a pečeme do zlatova. Trvá to okolo 20–30 minut, záleží na vaší troubě.
Mezitím smícháme rajčatovou omáčku s pečenou zeleninou. Přilijeme kokosové mléko a vše rozmixujeme. Zdá-li se nám omáčka hustá, můžeme přilít vodu nebo kokosové mléko.
Do hotové omáčky kladem upečené masové kuličky a podáváme s rýží.
Na luštěninovou variantu
150 g větších fazolí v suchém stavu
250–400 ml kokosového mléka
2 bobkové listy
Kousek mořské řasy kombu
Fazole namočíme na 12 hodin. Namáčecí vodu slijeme, fazole dáme do hrnce, přivedeme k varu a vaříme 10 minut bez pokličky. Opět slijeme, dáme novou vodu, přivedeme k varu, vložíme bobkový list, kousek mořské řasy kombu a vaříme do změknutí luštěnin.
Do připravené rajčatové omáčky vložíme pečenou zeleninu, přilijeme kokosové mléko a dochutíme solí nebo rýžovým sirupem. Podle toho, jak chceme mít omáčku hustou nebo řídkou nalijeme množství kokosového mléka.
Do této zeleninové rajčatové směsi vmícháme vařené scezené luštěniny.
Podáváme s:
· krajíčkem žitného kváskového chleba
· trhaným bylinkovo-česnekovým kváskovým chlebem
· čapáty
· pohankovými plackami