Různé

Zimní menu

4 porce

Omáčka

400 ml rajčatové omáčky
200 g cibule
4–5 PL rýžového sirupu
3 stroužky česneku
2 cm kousek zázvoru
5 hřebíčků
4 bobkové listy
4 tobolky kardamomu
Kousek celé skořice
2 PL kari pasty nebo 4 PL práškového zeleného kari
1 ČL soli
½ ČL drceného koriandru
½ ČL kari
Olivový olej

Na oleji zpěníme dozlatova nadrobno pokrájenou cibuli a česnek. Přidáme koření – bobkový list, zázvor, skořici, kardamon, hřebíček a necháme chvíli rozvonět.

Přisypeme koriandr, zamícháme vlijeme rýžový sirup, kari pastu nebo práškové zelené kari a rajčatovou omáčku.

Promícháme, osolíme a krátce povaříme. Ochutnáme a dle potřeby přidáme sůl nebo rýžový sirup. Omáčky by měla mít sladkokyselou chuť. Množství sirupu je závislé na chuti použité rajčatové omáčky.

Pečená zelenina

500 g zeleniny různých kombinací (mrkev, dýně, pastinák, batáty)
3 PL másla
3 PL rýžového sirupu
Sůl

Zeleninu si nakrájíme na kousky a vložíme do mísy. Přidáme olej, sůl a sirup. Promícháme, nasypeme na plech a dáme péci do vyhřáté trouby na 190 °C asi 30 minut. Pečeme do změknutí zeleniny.

Na masovou variantu

500 g mletého hovězího masa
150–200 g cibule
100 g žampionů
2 stroužky česneku
1 PL plnotučné hořčice
1 ČL soli
1 ČL majoránky
400 ml kokosového mléka

Do mísy vložíme maso, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, česnek a žampiony. Přisypeme majoránku, sůl a dochutíme hořčicí. Zamícháme.

Zapneme troubu na 190 °C. Rukou tvarujeme malé kuličky z masové směsi a klademe je na plech, který jsme vyložili papírem na pečení. Připravené kuličky vložíme do vyhřáté trouby a pečeme do zlatova. Trvá to okolo 20–30 minut, záleží na vaší troubě.

Mezitím smícháme rajčatovou omáčku s pečenou zeleninou. Přilijeme kokosové mléko a vše rozmixujeme. Zdá-li se nám omáčka hustá, můžeme přilít vodu nebo kokosové mléko.

Do hotové omáčky kladem upečené masové kuličky a podáváme s rýží.

Na luštěninovou variantu

150 g větších fazolí v suchém stavu
250–400 ml kokosového mléka
2 bobkové listy
Kousek mořské řasy kombu

Fazole namočíme na 12 hodin. Namáčecí vodu slijeme, fazole dáme do hrnce, přivedeme k varu a vaříme 10 minut bez pokličky. Opět slijeme, dáme novou vodu, přivedeme k varu, vložíme bobkový list, kousek mořské řasy kombu a vaříme do změknutí luštěnin.

Do připravené rajčatové omáčky vložíme pečenou zeleninu, přilijeme kokosové mléko a dochutíme solí nebo rýžovým sirupem. Podle toho, jak chceme mít omáčku hustou nebo řídkou nalijeme množství kokosového mléka.

Do této zeleninové rajčatové směsi vmícháme vařené scezené luštěniny.

Podáváme s:

· krajíčkem žitného kváskového chleba
· trhaným bylinkovo-česnekovým kváskovým chlebem
· čapáty
· pohankovými plackami

Další recepty Celý díl