Arktický losos s pikantní omáčkou
2 porce lososa
1 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky sezamového oleje
1/2 lžičky čerstvého zázvoru
1 stroužek česneku
2 lžíce medu
1/2 lžičky chilli omáčky Sriracha
1/2 hrsti máty
1 limeta
100 g jasmínové rýže
Lososa s dostatečným předstihem přendáme z mrazáku do chladničky, aby stačil šetrně rozmrznout. Před přípravou lehce osušíme.
Oloupaný zázvor a česnek nakrájíme velmi najemno a smícháme s oběma druhy oleje, medem, chilli omáčkou a šťávou z limetky.
Dáme vařit rýži.
Na plech s pečicím papírem položíme lososa kůží dolů. Potřeme omáčkou a dáme péct do trouby na 180 °C cca 12–13 min.
Mátu pokrájíme a připravíme na servírování.
Lososa vyndáme z trouby a kůži oddělíme.
Do hlubokého talíře dáme uvařenou rýži, na ni položíme porci lososa bez kůže, přelijeme omáčkou a posypeme mátou.
TIP: Losos může být uprostřed mírně syrový.