Luštěniny a obiloviny

Jáhly, slaná a sladká varianta

1 kg jáhel
250 g másla
1 l mléka
200 ml olivového oleje
Bílá nebo červená cibule
250 g cherry rajčat
Pažitka
4 ks krémových žampionů (hnědé velké)

Pro sladkou variantu navíc:

2 jablka
100 g rozinek (pro dospělé můžeme předem naložit do rumu)
100 g mandlí (neoloupaných)
malé balení medu
1 banán
1 kiwi

Slaná varianta:

Jáhly dvakrát spaříme ve vroucí neosolené vodě, tedy nasypeme do vroucí vody a 2 minuty povaříme, vodu vycedíme, propláchneme pod studenou tekoucí vodou, znovu zavaříme vodu, 2 minuty povaříme a necháme 5 minut odstát. Vycedíme, propláchneme teplou vodou.

Cibuli lehce orestujeme na olivovém oleji. Rozinky naložené v rumu zkaramelizujeme s trochou cukru a přidáme k cibulce. Jáhly a směs smícháme. Přidáme nahrubo nasekanou pažitku. Opečeme žampióny a položíme na směs. Přidáme lehce opečená rajčátka. Můžeme podávat samostatně nebo jako přílohu k jakémukoliv masu.

Sladká varianta:

Ke spařeným jáhlám přidáme kvalitní polotučné mléko pokojové teploty a necháme vstřebat. Malinko osladíme moučkovým cukrem. Na másle zkaramelizujeme med, přidáme rozinky a nakrájená oloupaná jablka, orestujeme. Vše propojíme. Neloupané mandle nahrubo rozmačkáme a nasypeme na jáhly. Ozdobíme nakrájeným ovocem. Podáváme jako hlavní jídlo, dezert nebo snídani.

Další recepty