Polévky

Svatomartinský kaldon

0,8 l husího vývaru
60 g másla
hladká mouka
čerstvý tymián, bobkový list
0,2 l mléka
0,1 l smetany
sůl
mletý pepř
muškátový květ
1 rohlík
100 g husích jater
1 vejce
čerstvá petrželka

Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme silným husím vývarem. Osolíme, opepříme a provaříme. Zjemníme mlékem a smetanou. Dochutíme posekanými čerstvými bylinkami a muškátovým květem.

Rohlík nakrájíme na drobné kostičky a usušíme na sucho na pánvi. Spojíme s umletými játry, vejci a posekanou petrželkou. Ochutíme solí a pepřem. Naplníme do fresh folie a vytvoříme tenké válečky. Pevně utáhneme a uvaříme ve vodě zhruba 20 minut. Krájíme na kolečka a přeléváme horkým kaldonem.

Další recepty Celý díl