Ryby a mořské plody
Sumec v citronové marinádě
2 porce
300 – 400 g masa ze sumce
bobkový list
2 cibuleNa marinádu:
1 citron
8 lžic ol. oleje
sůl + pepř
šp. cukru
Maso naporcujeme na „steaky“, cibule rozčtvrtíme a bobkové listy namočíme do vlažné vody. Z citronové šťávy, olivového oleje, soli, pepře a špetky cukru vyšleháme emulzi. Marinujeme zvlášť sumce a zvlášť cibuli. Necháme chvíli odpočinout, cibuli napichujeme na špízy (cibuli občas prokládáme bobkovým listem). Cibulový špíz opečeme společně ze sumcem na oleji na pánvi a dáme dopéct do trouby tak aby byla cibule měkká a ryba zůstala šťavnatá. Podáváme sypané jemně krájenou petrželkou a salátem z rajčat a řapíkatého celeru.