Polévka z červené čočky a zeleniny
4 porce
800 ml vody
130 g mrkve
130 g batátů
80 g cukety
70 g červené čočky
2 řapíky celeru
1 cibule
4 PL rajčatové omáčky
2–3 PL rýžového sirupu
2 bobkové listy
¼ ČL mletého koriandru
¼ ČL sladkého curry
Špetka mletého kardamonu
Kousek čerstvého zázvoru
Sůl dle potřeby
Olej nebo přepuštěné máslo na orestování cibule
Hrst čerstvého hrášku
Čerstvý koriandr na zdobení polévky
Na oleji nebo přepuštěném másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme bobkový list, očištěný čerstvý zázvor a necháme rozvonět. Přisypeme koření – curry, mletý koriandr a kardamon a opět necháme na tuku rozvonět. Stačí chvilka, aby se koření nepřipálilo.
Přidáme očištěnou a na malé kousky pokrájenou mrkev a batát. Přilijeme rýžový sirup. Chvíli restujeme. Přisypeme sůl, propláchnutou červenou čočku a přilijeme vodu.
Vaříme do změknutí mrkve a batátu. Když jsou měkké na skus, přidáme omytý a pokrájený řapíkatý celer, omytou, nakrájenou cuketu a rajčatovou omáčku. Vaříme ještě 3–5 minut. Vyndáme zázvor a do hotové polévky přidáme čerstvý hrášek, máme-li ho k dispozici. Polévku dochutíme dle potřeby rýžovým sirupem nebo solí.
Podáváme: ozdobené čerstvým koriandrem; zakápnuté ovesnou smetanou nebo zakysanou smetanou a opět s čerstvým koriandrem; lze posypat orestovanými kešu.