Moučníky a cukroví

Roláda s oříškovo-čokoládovou náplní

Těsto

120 g rýžového sirupu
100 g ječné mouky (kdo má mlýnek na obilí, doporučuji si doma připravit úžasnou mouku semletím ječných krup – při bezlepkové variantě použijeme mouku z bezlepkových ovesných vloček v množství 80 g)
4 domácí vejce (jsou-li malé, tak 5)
Citronová kůra z bio citronu

Oddělíme žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s rýžovým sirupem do světlé hmoty. Lehce vmícháme ječnou mouku, citronovou kůru a tuhý sníh.

Těsto natřeme v tenké vrstvě na pečící papír a pečeme cca 10-15 minut při teplotě 165 °C.

Po upečení přesuneme základ na roládu na vlhkou utěrku tou stranou, kde není pečící papír. Sundáme pečící papír a pomocí utěrky roládu zatočíme a necháme vychladnout.

Vychladlé těsto opět rozbalíme a natřeme na něj čokoládovou náplň. Část náplně si odložíme stranou. Náplň poklademe pokrájenými jahodami a opět vše zarolujeme. Hotovou roládu potřeme odloženou náplní a necháme, ideálně, přes noc v lednici zatuhnout.

Čokoládový krém

280 ml rýžového mléka nebo kravského mléka
250 g tučného bio tvarohu (při bezmléčné variantě nahradíme tvaroh silken tofu, použijeme rostlinné mléko a pokud je potřeba, nahradíme máslo kokosovým tukem) 
100 g oříškového másla (lískooříškové, mandlové, arašídové)
100 g datlového sirupu
80 g čokolády (ideálně 60%)
30 g másla
1 vanilkový pudink
Špetka soli
Vanilka

Do vodní lázně dáme postupně rozpouštět čokoládu.

Rýžové mléko smícháme s datlovým sirupem a pudinkem. Přivedeme k varu a za stálého míchání chvíli povaříme do zhoustnutí.

Do uvařené pudinkové kaše vmícháme rozpuštěnou čokoládu a oříškové máslo dle vašeho výběru. Necháme prochladnout. Prochladlý krém vyšleháme se změklým máslem, tvarohem a špetkou soli a necháme v lednici vychladnout.

Další recepty Celý díl