Vepřová kýta naložená ve víně
Vaříme s Miroslavou Kuntzmanovou – Prvorepublikové Vánoce
8 porcí
1,2 kg vepřové kýty bez kosti
100 g nakrájené slaniny
2 cibule
500 ml kysané smetany
sůl
Nálev
250 ml bílého vína
150 ml vinného octa
200 g kořenové zeleniny
tymián, bobkový list, nové koření, jalovec, citronová kůra
Svaříme ocet s vínem, přidáme koření a na plátky nakrájenou očištěnou zeleninu a povaříme asi 2 minuty. Když nálev vychladne, přelijeme jím připravené maso, které necháme několik hodin až dnů uležet.
V pekáči rozpustíme slaninu, přidáme nakrájenou cibuli a usmažíme ji dozlatova. Na tento základ vložíme naložené maso se zeleninou z nálevu, osolíme, přiklopíme poklicí a upečeme do měkka. Během pečení podle potřeby podléváme nálevem.
Měkké maso vyjmeme a nakrájíme na plátky. Zeleninu můžeme propasírovat nebo ponecháme, přilijeme smetanu a krátce povaříme. Je-li třeba, omáčku zahustíme máslovou jíškou.
Vhodnou přílohou je kynutý knedlík a brusinkový kompot.
Stejným způsobem můžeme připravit i skopovou kýtu.