Jahodový sorbet

2 lžičky práškové želatiny
180 g krupicového cukru
240 ml vody
2 lžíce citronové šťávy
700 g zralých nakrájených jahod
Želatinu vsypte do trošky studené vody a nechte nabobtnat.
Do rendlíku dejte cukr s 240 ml vody a na středním ohni vařte, dokud se cukr nerozpustí. Potom ještě asi 5 minut povařte, sirup nepatrně zhoustne. Odstavte a vmíchejte citronovou šťávu.
Do teplého sirupu přidejte želatinu i s vodou a necelou minutu na mírném ohni míchejte a zahřívejte, ale nenechte vařit. Dejte na 5 minut stranou, aby sirup zchladl.
Jahody rozmixujte spolu s cukrovým sirupem dohladka. Ochutnejte a podle potřeby dolaďte další citronovou šťávou. Směs umístěte do lednice a nechte zcela vychladnout.
Vychlazenou směs nalijte do zmrzlinovače a dejte umíchat. Podávejte buď ihned po umíchání (zmrzlina bude mít konzistenci točené), nebo uložte v mrazuvzdorné nádobě do mrazáku a nechte zatuhnout.
Pokud zmrzlinovač nemáte, zamrazte směs podle níže popsaného návodu.
Návod na mražení bez přístroje, jen pomocí mrazáku
Hotovou studenou směs vlijte do mrazuvzdorné nádoby. Volte raději širší a mělčí než vysokou a úzkou. Mrazák nastavte na nejvyšší stupeň mražení (až bude zmrzlina tuhá, můžete zase teplotu vrátit na vaši provozní hodnotu) a nádobu do něj uložte. Po čtyřiceti minutách vytáhněte.
Zmrzlina bude tuhnout po krajích, zatímco střed bude ještě tekutý. Důkladně kraje rozrušte vidličkou směrem ke středu. Vraťte zpátky do mrazáku a proces opakujte za 30 minut. Vracejte se takto ke zmrzlině po půlhodinách,dokud nebude hladká a pevná. Na závěr povrch zmrzliny zakryjte víčkem nebo potravinářskou fólií. Nemusíte úzkostlivě hlídat čas, a když na jedno promíchání zapomenete, nic se nestane. Nicméně pro roztržité doporučuji nastavit si minutku. Celý proces tuhnutí trvá zhruba čtyři hodiny, v závislosti na typu zmrzliny.