Různé

Bruschetty s jahodami a sýrem

8–12 tenkých šikmých krajíčků rustikální bagety nebo ciabatty
50–60 g másla
5 velkých jahod, nakrájených na kostičky
5 velkých listů bazalky, natrhaných
1 lžička panenského olivového oleje
1/2–1 lžička balzamikového octa podle chuti
2–3 špetky strouhané citronové kůry
Mořská sůl
Čerstvě mletý pepř
220 g sýra brie, na tenké plátky

Krajíčky pečiva namažte z jedné strany máslem.

V misce opatrně promíchejte jahody, bazalku, olivový olej a balzamikový ocet. Posypte jemně nastrouhanou citronovou kůrou, osolte a opepřete.

Pečivo obraťte namazanou stranou dolů a poklaďte plátky sýra. Na polovinu krajíčků pak rozdělte ochucené jahody. Tyto krajíčky postupně přeneste na nepřilnavou pánev rozehřátou na středním až silném ohni, přiklopte zbylými krajíčky se sýrem tak, aby byly sýrem dolů a máslem navrch, a opékejte 3–4 minuty, zespodu dozlatova.

Pak sendviče obraťte a opékejte 2–3 minuty z druhé strany, aby byly opečené dozlatova i z druhé strany a sýr se roztavil. Buďte ve střehu – druhá strana se vždy opéká rychleji. Podávejte teplé.

Další recepty Celý díl