Podmáslové sendviče s opilou šlehačkou a jahodami
Sendviče
440 g hladké mouky + na podsypání (část mouky, maximálně však 1/3 lze nahradit mandlovou moukou)
2 lžíce krupicového cukru
1 kypřicí prášek do pečiva
Špetka soli
230 g másla, studeného a nastrouhaného nahrubo
250 ml podmáslí + další na případné rozředění
Předehřejte troubu na 200 °C. Plech vyložte papírem na pečení. V míse smíchejte mouku, cukr, kypřicí prášek a sůl. Přidejte máslo a zpracujte ho prsty s moukou. Nakonec vlijte podmáslí a zpracujte do soudržného těsta, v případě potřeby můžete těsto povolit ještě troškou podmáslí. Těsto vyválejte na pomoučněné ploše na čtverec nebo obdélník o tloušťce asi 2,5 cm, nakrájejte ho na 9–12 řezů a rozložte na připravený plech. Vložte do trouby a pečte dozlatova 15–18 minut. Vyjměte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
Opilé jahody
800–900 g čerstvých jahod, na plátky
2 lžíce krupicového cukru nebo více podle sladkosti jahod
3–4 lžíce mandlového likéru amaretto
hrst lístků čerstvé máty k podávání
Všechny přísady vložte do mísy, promíchejte a nechte marinovat 15–30 minut.
Krém
250 ml smetany ke šlehání (40%), dobře vychlazené
1 lžíce moučkového cukru nebo podle chuti
3 lžíce mandlového likéru amaretto
Na krém vyšlehejte s cukrem smetanu do polotuha a pak zvolna postupně zašlehávejte amaretto a šlehejte dotuha.
Sestavte sendviče. Upečené korpusy podélně rozkrojte napůl – na spodní poloviny rozdělte šlehačku, na ni jahody i se šťávou, v níž se marinují, přidejte pár lístků máty a přiklopte horním dílem.
K mandlovému těstu i likéru skvěle ladí i mandlové lupínky, kterými můžete jahody na závěr posypat.