Protizánětlivá polévka při artróze

4 porce
180 g mrkve
160 g zelí
100 g cibule
6 řapíků celeru
4 listy bršlice kozí nohy
3 mladé výhonky kopřiv
3 stroužky česneku
1 litr vody
¼ ČL kurkumy
Kousek zázvoru
½ ČL soli
Pažitka
Cibuli, česnek a zázvor oloupeme. Cibuli pokrájíme najemno, česnek a zázvor na slabé plátky. Řapíkatý celer a mrkev pokrájíme na slabší plátky, zelí na slabé proužky.
Na přepuštěném másle orestujeme dozlatova cibuli, přidáme pokrájený česnek se zázvorem a ještě chvíli restujeme. Přidáme pokrájený řapíkatý celer a sůl. Chvíli restujeme. Do směsi přisypeme kurkumu a necháme ji rozvonět. Přidáme mrkev a zelí, zalijeme vodou a vaříme do změknutí zeleniny. (Do polévky lze během vaření přidat trochu bezlepkových obilovin: rýži, quinou, jáhly nebo pohanku.)
Do hotové polévky nasypeme najemno pokrájenou kopřivu a bršlici a povaříme 2 minuty. Hotovou polévku dochutíme solí a zdobíme pažitkou.