Chřestový mousse s uzenou rybou
150 g bílého chřestu
0,5 dl smetany ke šlehání
4 plátky želatiny
Sůl
Bílý pepř, nejlépe z mlýnku
30 g hladké mouky
10 g másla
100 g uzené ryby
10 g smetanového křenu
Čerstvý kopr
Salát polníček
1 PL ořechového oleje
1 PL dijonské hořčice
5 g nasekané čerstvé bazalky a kudrnky
1 pasterizovaný vaječný žloutek
1 PL vinného octa
1 PL Noilly Prat
Očistěte bílý chřest, z mouky a másla udělejte jíšku a nechte ji vychladnout. Chřest dejte vařit a namočte želatinu do studené vody. Po uvaření chřest rozmixujte ve vodě, ve které se vařil, a zahustěte jíškou. Nechte hmotu trochu vychladnout, přimíchejte želatinu a přidejte pepř a sůl dle chuti. Směs nechte zase trošku vychladnout, vymíchejte ze smetany šlehačku a přidejte pomalu do vychladlé směsi chřestu. Dejte do formy a nechte několik hodin v lednici.
Smíchejte žloutek s ořechovým olejem a přidejte trochu vinného octa, přidejte nasekanou bazalku s kudrnkou a nakonec pro vůni Noilly Prat.
Nasekaný kopr smíchejte se smetanovým křenem.
Podáváme uzenou rybu s koprovo-smetanovým křenem, omáčkou z hořčice a ořechového oleje a vychladlý chřestový mousse.