Ryby a mořské plody

Marinovaný losos

2 porce

Losos

300 g lososa
4 PL sójové omáčky Shoyu
3 PL sladké chilli omáčky
2 PL mirinu nebo sladkého rýžového octa
2 ČL třtinového cukru
1 ČL citronová kůra
1 stroužek česneku
1 cm plátek čerstvého zázvoru
Špetka soli

V kastrůlku promícháme třtinový cukr, sójovou omáčku, chilli omáčku, mirin, citronovou kůru, nadrobno nakrájený zázvor a česnek. Připravenou marinádu povaříme jednu minutu a necháme vychladnout.

Lososa nakrájíme na porce a vložíme ho do připravené marinády. Necháme marinovat nejméně po dobu 60 minut v lednici, lze i přes noc.

Troubu rozehřejeme na 200°C. Marinovaného lososa klademe na plech vyložený pečícím papírem. Dáme péci do vyhřáté trouby asi na 13 minut. Losos by měl mít zlatavou kůrčičku, ale uvnitř by měl zůstat krásně šťavnatý.

Zbylou marinádu opět zahřejeme a použijeme ji jako zálivku na připravenou zeleninu k lososu.

Zelenina k lososu

Hrst zelených fazolových lusků (lze zaměnit: chřestem v chřestové sezoně, špagetovou dýní v dýňové sezoně, brokolicí, lístky syrového špenátu)
2 mrkve
Červená paprika

Zelené fazolové lusky pokrájíme na stejně dlouhé kousky. Mrkev a papriku očistíme a pokrájíme na nudličky stejně dlouhé jako jsme pokrájely fazolové lusky.

Do hrnce dáme vodu, přivedeme k varu a fazolky povaříme do změknutí. Vyndáme je z hrnce a do stejné vody vložíme připravenou mrkev. Chvíli ji povaříme, aby trochu změkla, ale zůstala lehce křupavá i po krátkém povaření.

Fazolky, mrkev a syrovou nakrájenou papriku zalijeme zbylou povařenou marinádou a promícháme. Takto upravenou zeleninu podáváme k upečenému lososu.

Další recepty Celý díl