Různé

Sladká chilli omáčka

cca 0,4 l omáčky

200 g světlého třtinového cukru
180 g červené kapie
150 ml rýžového octa (lze nahradit vinným octem)
100 ml vody
2–3 středně pálivé chilli papričky
2–3 stroužky česneku
1 šalotka
4 PL vody
1 ½ ČL soli
1 ČL citronové šťávy
1 ČL vrchovatá kuzu (lze nahradit kukuřičným nebo bramborovým škrobem)

Papriky omyjeme, vyndáme semínka a nakrájíme je na větší kousky. Doporučuji pracovat v rukavicích, protože palčivost paprik zůstává na rukou i po umytí. Česnek oloupeme a rozčtvrtíme, šalotku nakrájíme najemno.

Připravené papriky a česnek vložíme do mixovací nádoby, přilijeme vodu a nahrubo rozmixujeme tyčovým mixerem.

Směs nalijeme do hrnce, přidáme třtinový cukr, ocet, najemno pokrájenou šalotku a přivedeme k varu. Vaříme okolo 5 minut. Při vaření je důležité mít zapnutou digestoř a hodně větrat, jinak Vás budou pálit oči. V hrnečku rozmícháme kuzu se 4 PL vody a směs vlijeme do hotové omáčky. Krátce povaříme a hned po vypnutí přidáme citronovou šťávu.

Hotovou omáčku plníme do čistých sklenic. V lednici vydrží až měsíc.

Poznámka:

Chceme-li pálivější omáčku, neodstraníme všechna semínka při přípravě chilli papriček. Nebo upravíme poměr chilli papriček vs. červená kapie, kdy použijeme více chilli papriček a menší množství červené kapie.

Chceme-li omáčku uchovat déle, sterilujeme ji při 80°C po dobu 20 minut.

Další recepty Celý díl