Řezy „Krtkův dort“

Forma o rozměrech cca 25x30 cm
Korpus
230 g ječné mouky
180 g datlového sirupu
150 g změklého másla
6 vajec
4 PL kakaa
1 ČL jedlé sody
4 ks banánů
1. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vložíme do šlehací nádoby a společně s datlovým sirupem vyšleháme na nejvyšší rychlost do světlejší konzistence. Trvá to cca 3 minuty.
2. Přidáme změklé máslo a zašleháme ho dohladka.
3. Z bílků ušleháme pevný sníh.
4. Do šlehače nasypeme promíchanou směs mouky, jedlé sody a kakaa.
5. Přidáme hotový sníh z bílků a vše lehce promícháme na hladké těsto.
6. Pekáček vymažeme tukem a vysypeme moukou nebo vyložíme papírem na pečení. Hotové těsto do něj natřeme a pečeme 30–40 minut při 175 °C. Zda je těsto upečené kontrolujeme špejlí.
7. Po upečení necháme vychladnout.
8. Příborovým nožem uděláme malý zářez do hloubky asi 0,5–1 cm ve vzdálenosti 1 cm od okraje korpusu. Poté lžičkou vydlabeme vnitřek do hloubky 1 cm. Vydlabané těsto odkládáme do misky.
9. Do vydlabaného korpusu navrstvíme část krému, na krém poklademe oloupané a podélně rozkrojené banány, řeznou stranou dolů a opět navrstvíme krém.
10. Vezmeme si odložené těsto, prsty ho rozmělníme na drobečky a posypeme jím povrch krému. Lehce přitlačíme, aby nám drobečky nepadaly. Necháme vychladnout.
Krém
500 g (bio) tvarohu ve vaničce
200 ml (bio) smetany ke šlehání
200 g (bio) zakysané smetany
170 g javorového sirupu
70 g hořké čokolády (ideálně 50–60%)
Nastrouhaná citronová kůra z bio citronu
1. Čokoládu nakrájíme na malé kousky.
2. Smetanu vyšleháme do tuha.
3. Smícháme ji s ostatními surovinami.